CCB over Oekraïne: ‘Het geeft ons meer budget en kansen om te focussen op cybersecurity’

Sommige mensen kunnen in iedere situatie het positieve zien. Dat geldt ook voor de directeur van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), hij ziet dat de oorlog in Oekraïne de aandacht van overheden voor cybersecurity ten goede komt.

Miguel De Bruycker, directeur van het CCB, opende het viermaandelijks evenement van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) met een opvallende stelling. Volgens hem is het conflict in Oekraïne een belangrijke opportuniteit voor de cybersecurity.

De oorlog werd (niet) digitaal uitgevochten

Aan de start van de oorlog in Oekraïne heerste er een angst in de cybersecurity-wereld. Het leek bijna een zekerheid dat landen die Oekraïne steunden, doelwit zouden worden van hackers. Rusland toonde vanaf de start namelijk meteen waartoe het in staat was, ook digitaal. De Bruycker weet nu te vertellen dat deze cyberaanvallen uitbleven. “Onze digitale systemen werden niet onderbroken en er werd geen melding gemaakt van spionage.”

Mogen alle remmen voor de cybersecurity-experten in je bedrijf nu weer los? Niet echt, blijkt uit het laatste dreigingsrapport van het CCB. Daarin wordt het dreigingslandschap van het laatste kwartaal van 2022 besproken. Volgens Clara Grillet, Cyber Threat Analyst bij het CCB, heeft het conflict een niet te onderschatten impact op het dreigingslandschap.

“Vooral in het laatste kwartaal zagen we dat de aanvallen niet langer alleen gericht zijn op Oekraïne.” Een gepast voorbeeld is de DDoS-aanval op het Europees Parlement in november 2022. De aanval volgde namelijk op de goedkeuring van een resolutie waarin Rusland wordt beschouwd als staatssponsor van terrorisme. Steun aan Oekraïne wordt dus wel degelijk digitaal afgestraft, al blijven de aanvallen kleiner dan het CCB eerder inschatte.

“Dat is voornamelijk belangrijk voor bedrijven die Oekraïne helpen in de oorlog of waarvan het vermoeden bestaat dat ze helpen.” Dat laatste vertelt Grillet erbij omdat hackers niet wachten op een bewijs van hun vermoeden. “Als je bedrijf een officiële verklaring naar buiten brengt waarin het Oekraïne steunt, is het belangrijk om extra waakzaam te zijn voor cyberdreigingen.”

lees ook

Cyberaanval legt website Europees Parlement tijdje plat

Opportuniteiten voor cybersecurity

Volgens De Bruycker moeten we het anders zien en komt de aanval de cybersecurity van ons land ten goede. “Het budget dat overheden vrijmaken voor cybersecurity wordt steeds groter. Verder is er steeds meer bereidheid om onderling informatie te delen over cyberaanvallen en hackers. Tot slot kunnen we met het CCB voortaan rond tafel zitten met ministers om aan de cybersecurity van ons land te werken.”

lees ook

EU investeert in de cyberbeveiliging van ondernemingen: wat mag je verwachten?

“We begrijpen nu veel beter het belang van het veiligheidsaspect in de digitale ruimte.” Nu we het begrijpen, zien we het graag snel uitgewerkt in concrete zaken. Op dat vlak bleven we al op onze honger zitten tijdens het evenement van Agoria waar minister Alexander De Croo kwam vertellen over de ambities van ons land om cyberweerbaar te zijn tegen 2025.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home