Cyberaanval legt website Europees Parlement tijdje plat

Cyber,Threat,From,Russia.,Russian,Hacker,At,The,Computer,,On

Het Europees Parlement keurde even voordien een resolutie goed waarin Rusland wordt beschouwd als staatssponsor van terrorisme. Killnet, een pro-Russische groep, eiste de DDoS-aanval op.

Het Europees Parlement is woensdagmiddag slachtoffer geworden van een cyberaanval. Een paar uur voor de aanval stemde het Parlement in met een resolutie waarbij het Rusland beschouwt als staatssponsor van terrorisme. Een paar uur na de resolutie kreeg de website van het Europees Parlement te maken met een DDoS-aanval. Een pro-Russische groep, Killnet, eiste de verantwoordelijkheid op.

DDoS-aanval

De resolutie in kwestie is een document van negen pagina’s over de illegale Russische invasie van Oekraïne. Het Europees Parlement keurde de resolutie goed, waarin de conclusie wordt getrokken dat Rusland terrorisme sponsort. Het pro-Russische hackersoffensief Killnet pakte kort nadien uit met een hevige DDoS-aanval die de website van het Europees Parlement een tijdje plat legde.

Een DDoS (Distributed Denial of Service)-aanval is als het ware een spervuur van miljoenen kleine pakketjes per seconde met als doel een netwerk te overbelasten en economische schade aan te brengen. Rond 16 uur woensdagmiddag ging de website plat. Het duurde niet lang voor de pro-Russische groep Killnet de verantwoordelijkheid opeiste via Telegram. De groep is als het ware gespecialiseerd in DDoS-aanvallen op overheidswebsites. Eerder deze maand probeerde de groep de site van de Amerikaanse overheid plat te leggen.

lees ook

Hoe agressiever de staatsleider, hoe brutaler de cyberaanvallen

Glorie aan Oekraïne

De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, verklaarde al snel dat Killnet achter de aanval zat. Op dat moment was de website nog steeds buiten dienst. Even later hadden IT-experten de situatie onder controle en kon de website terug online. De reactie van Metsola liet weinig aan de verbeelding over. Ze sloot haar tweet af met #SlavaUkraini, wat zoveel wil zeggen als ‘glorie aan Oekraïne’.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home