Autodesk door het oog van de naald in SolarWinds-aanval

Autodesk was één van de slachtoffers bij de enorme SolarWinds-aanval, dit deelde het bedrijf mee in de laatst gepubliceerde kwartaalcijfers. Een server werd geïnfiltreerd, maar de systemen van het bedrijf werden verder niet aangetast.

De ontwikkelaar van CAD software, Autodesk, blijkt één van de vele slachtoffers van de SolarWinds-aanval. Via de IT-beheersoftware Orion infiltreerde een groep hackers systemen van achttienduizend bedrijven en organisaties. Via een supply chain-aanval konden de hackers hun malafide code injecteren in updates van de Orion-software, die SolarWinds vervolgens uitrolde naar zijn klanten.

Geen verspreiding

Hackers hadden het volgens Microsoft voornamelijk gemunt op de cloudopslag en e-mailservers van de slachtoffers. Bij Autodesk bleef de schade echter beperkt en werden de systemen van het bedrijf niet aangetast via de geïnfiltreerde server.

In de gepubliceerd cijfers van Q2 was te lezen: “We hebben een geïnfiltreerde SolarWinds-server ontdekt, waarna we onmiddellijk stappen hebben ondernomen om het probleem in te dammen en op te lossen. Hoewel we van mening zijn dat er geen klantenactiviteit of Autodesk-producten zijn aangetast, kunnen soortgelijke aanvallen een aanzienlijk negatieve impact hebben op onze activiteiten en systemen.”

Slachtoffers wereldwijd

Volgens de Amerikaanse overheid ligt een Russische spionagegroep met voornamelijk leden van de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR, aan de basis van de SolarWinds-aanval. De Amerikaanse overheid is één van de slachtoffers van de aanval: het Amerikaanse ministerie van defensie werd bijvoorbeeld aangetast bij de aanval.

De aanval was van enorme omvang. Belgische bedrijven en giganten zoals Nvidia, Intel, Microsoft en Cisco werden door de Orion-software kwetsbaar. In verschillende landen werden rechtszaken aangespannen tegen SolarWinds. In Europa wordt bijvoorbeeld onderzocht op SolarWinds misschien gezondigd heeft tegen de GDPR.

lees ook

Rusland vermoedelijk niet verdreven uit netwerken VS na SolarWinds-hack

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home