Apple wijst op populariteit 2FA bij iCloud-gebruikers net voor lancering Passkeys

passkeys ios
Bron: Apple

De nieuwe besturingssystemen voor de toestellen van Apple zullen lanceren met ondersteuning voor Passkeys. De beveiliging maakt een einde aan het wachtwoord, maar vereist wel dat gebruikers tweestapsverificatie gebruiken.

Dit najaar zet Apple een eerste stap naar een toekomst zonder wachtwoord. De geplande besturingssystemen lanceren namelijk met ondersteuning voor Passkeys.

Zonder wachtwoord

Een passkey vormt de vervanger van een wachtwoord. Een vervanger is nodig om wachtwoorden te vaak nog de zwakste schakel vormen in de beveiligingsketting. Gebruikers maken ze te kort, te eenvoudig of gebruiken hetzelfde wachtwoord voor zowat ieder profiel.

Ter vervanging komt de passkey, die werkt op basis van de FIDO inlog-standaarden. FIDO werkt door een legitimatiebewijs op het toestel dat wil inloggen te bewaren. Het toestel of een account ontgrendelt door dit versleutelde bewijs dat officieel een ‘passkey’ wordt genoemd. Bij Apple zal het verder mogelijk zijn om gezichtsverificatie of de vingersensor te gebruiken als extra beveiliging op de passkey.

Vereiste: 2FA

Passkeys kunnen slechts gebruikt worden in combinatie met tweestapsverificatie (2FA) op het iCloud-account. Volgens Apple vormt dat geen probleem, want 95 procent van de iCloud-gebruikers zou het account beveiligen met 2FA.

lees ook

Waar je moet op letten bij 2FA of tweestapsverificatie

In het verleden weigerde Apple steeds cijfers vrij te geven, maar met de lancering van Passkeys voor de boeg deelde de techgigant nu toch cijfers met 9to5mac. De hoge adoptiegraad is overigens niet heel erg verrassend, wetende dat 2FA verplicht is om van heel wat diensten gebruik te kunnen maken.

Lancering

Passkey zal ondersteuning krijgen op iOS 16, iPadOS 16 en macOS 13 Ventura. De besturingssystemen worden momenteel nog getest in publieke bèta. In het najaar volgt de officiële uitgave.  

Vanaf de uitgave van de nieuwe besturingssystemen kunnen ontwikkelaars hun apps en websites updaten om de nieuwe inlogstandaard te omarmen. Afhankelijk van hun enthousiasme zijn Passkeys snel of pas na enige tijd te gebruiken.

De komende jaren zal de passkey ook onderdeel worden van de diensten van Google en Microsoft. Deze partijen maakten samen met Apple de belofte om de FIDO inlog-standaarden te integreren op zijn besturingssysteem en webbrowser.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home