Publieke bèta’s van iOS 16 en iPadOS 16 verschijnen

iOS 16 en iPadOS 16 zijn beschikbaar in de publieke bèta. Het gaat dus om een testversie die op risico van kleine foutjes of kwetsbaarheden al te downloaden is. De officiële versie rolt dit najaar uit.

Nieuwe besturingssystemen voor iPhones en iPads stelde Apple voor op zijn Worldwide Developers Conference (WWDC). De hele zomer zouden de systemen in bèta uit te testen zijn. Deze periode begint nu, al is de bèta op het moment van schrijven nog aan het uitrollen dus zal nog niet iedere gebruiker onmiddellijk toegang hebben.

Focuspunt is vergrendelscherm

De focus in iOS 16 komt te liggen op het vergrendelscherm. Daar krijgen gebruikers de mogelijkheid om zelf met kleurtjes, fonts en nieuwe achtergronden te spelen. Het vergrendelscherm zal namelijk helemaal naar eigen wens in te vullen zijn. Is het moeilijk om een keuze te maken tussen al het aanbod, dan geeft Apple je ook de mogelijkheid meerdere vergrendelschermen in te stellen. Bij ieder zelfgekozen vergrendelscherm kan een verschillende focusmodus gecombineerd worden.

Bron: Apple

Daarnaast verandert ook de wijze waarop meldingen verschijnen op het vergrendelscherm. Meldingen zullen daardoor niet langer opstapelen, bij gebruikers die deze meldingen niet regelmatig aanklikken of wegswipen. In de plaats daarvan zullen ze binnenrollen onderaan het scherm. Voor live-activiteiten zoals een verplaatsing of een sportwedstrijd komt er met een nieuwe functie een apart notificatiescherm.

Bewerken na verzenden

Verder sleutelt Apple aan nieuwe mogelijkheden in de berichtenapp. Berichten kunnen daardoor na het verzenden nog bewerkt en teruggehaald worden. De functie om te bewerken na verzenden is bij chatapps populair. WhatsApp deelde al mee de functie ook te willen lanceren.

Per ongeluk geopende berichten zullen gebruikers ook opnieuw op ongelezen kunnen zetten. Zo vergeet je later niet alsnog op deze berichten te antwoorden. Pas wel op voor nieuwsgierige anderen die in je telefoon kunnen en deze functie kunnen misbruiken door berichten te lezen.

Ondersteuning

iOS 16 zal beschikbaar komen voor volgende toestellen:

 • iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS, iPhone XS Max
 • iPhone X, iPhone XR
 • iPhone 8, iPhone 8 Plus
 • iPhone SE (vanaf de tweede generatie)

iPadOS 16

Bij de iPads komt de focus te liggen op de multitasker uit de creatieve sector. De Stage Manager-functie doet hiervoor zijn intrede, al is deze functie enkel beschikbaar op toestellen met een M1-chip aan boord. Daarnaast komen er een berg andere functies die ook op het nieuwe besturingssysteem voor Mac-toestellen, macOS 13 Ventura, te vinden zijn.

Bron: Apple

lees ook

IPadOS 16 speelt in op de multitasker uit de creatieve sector

Volgende toestellen kunnen iPadOS 16 draaien:

 • iPad Pro
 • iPad Air (vanaf de derde generatie)
 • iPad (vanaf de vijfde generatie)
 • iPad mini (vanaf de vijfde generatie)

Na de testfase deze zomer te doorstaan, moeten iOS 16 en iPad 16 in het najaar officieel aanwezig zijn. Het is momenteel dus een vrije keuze om te updaten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home