Stad Antwerpen wil ‘cyberfort’ oprichten om zich beter te wapenen tegen cyberaanvallen

antwerpen

Het stadsbestuur heeft geleerd uit zijn fouten en kondigt het project ‘Cyberfort Antwerpen’ aan. Ook Gent is van plan zijn digitale omwalling te verstevigen.

De stad Antwerpen wil haar cyberveiligheid versterken met een ‘cyberfort’. Het doel van het project is om een ‘veilige en betrouwbare digitale omgeving te creëren waar inwoners, bedrijven en instellingen met vertrouwen kunnen wonen en werken’, citeert Belga. Voor de uitvoering van het project kan het stadsbestuur rekenen op 3,2 miljoen euro subsidies vanuit Europa.

Tien maanden geleden kreeg Antwerpen te maken met een grote cyberaanval, waarbij hackers met 557 GB aan gegevens aan de haal gingen. Erger nog was de schade die de aanval had aangericht aan de digitale dienstverlening van het bestuur en de vele miljoenen euro’s die de aanval gekost heeft. Ook zonder die aanval zou het stadsbestuur hebben geïnvesteerd in hun digitale beveiliging, maar het spreekt voor zich dat de aanval er meer urgentie achter heeft gezet. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen.

Met Cyberfort Antwerpen wil het stadsbestuur zich in de toekomst beter wapenen en gelijkaardige incidenten voorkomen. ‘Het ultieme doel van dit cybersecurityprogramma is het maximaal beheersen van de cyberrisico’s voor de organisatie en de interne en externe gebruikers’, lezen we via Belga.

Sneeuwbaleffect

Antwerpen is niet de enige Belgische stad die cybersecurity hoog op de politieke agenda plaatst. Gent mag zich eveneens aan een cheque van Europa, ter waarde van 1,2 miljoen euro, verwachten om de digitale beveiliging te verbeteren. Dat geldt zal eveneens besteed worden om ‘kritieke ICT-assets en de gebruikers ervan beter te beschermen en de toepassingen te controleren op kwetsbaarheden’.

Minister Jo Brouns (CD&V) is tevreden dat Vlaamse stadsbesturen de ernst van cyberbeveiliging inzien. Hij hoopt dat de inzichten en resultaten die voortkomen uit de projecten in Antwerpen en Gent als een voorbeeld kunnen dienen voor het cyberveiligheidsbeleid van andere gemeenten. Kort na de aanval op Antwerpen kregen onder meer Diest en Geraardsbergen aanvallen te verduren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home