Ook Diest getroffen door cyberaanval

De IT-systemen van de stad Diest ondervinden sinds deze ochtend hinder van een cyberaanval. De interne werking is verstoord en digitale loketdiensten werken niet.

Na Zwijndrecht en Antwerpen is het nu aan Diest in Vlaams-Brabant: de digitale systemen van de stad liggen sinds deze ochtend plat als gevolg van een cyberaanval. De schade wordt nog onderzocht maar de impact lijkt gelijkaardig aan die in Antwerpen. Digitale dienstverlening ligt plat en de interne werking is verstoord volgens VRT. Naast de stad zelf zijn ook de bibliotheek, verschillende scholen en het lokale cultuurcentrum getroffen.

lees ook

Cyberaanval Antwerpen opgeëist: 557 GB aan data gestolen

Informatie is karig, maar we kunnen wel enkele assumpties maken. De plots onbereikbaarheid van verschillende interne systemen wijst opnieuw op een ransomware-aanval. Dat impliceert dan weer dat hackers toegang hadden tot interne systemen.

Gevaar voor persoonsgegevens

Vandaag blijft het na zo’n hack zelden bij de versleuteling van kritieke bestanden, waardoor applicaties niet meer werken. Doorgaans hebben de criminelen al weken of maanden vooraf toegang tot de IT-infrastructuur. Die tijd gebruiken ze om hun aanval in stelling te brengen (door bijvoorbeeld meer rechten te verwerven) en heel vaak ook om data te stelen. De kans is groot dat ook de inwoners van Diest binnenkort gevoelige gegevens op het dark web zien verschijnen. Dat was eerder het geval in Zwijndrecht en sinds vandaag dreigen ook de schuldigen van de aanval in Antwerpen met de publicatie van data.

Het is onduidelijk of er een verband is tussen de aanvallen. Zwijndrecht en Antwerpen lijken niets met elkaar te maken te hebben. Het is aannemelijk dat ook deze aanval los staat van de anderen, al kan het nieuws rond de Antwerpse aanval een eventuele planning van de hackers wel versneld hebben.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home