Cyberaanval kan stad Antwerpen tot 70 miljoen euro kosten

cyberaanval antwerpen

Het stadsbestuur van Antwerpen is de rekening aan het opmaken van de cyberaanval die voor grote problemen zorgt. De totale kosten kunnen oplopen tot zeventig miljoen euro.

Beetje bij beetje komen de systemen van de stad Antwerpen weer online na de cyberaanval, die in de nacht van 5 op 6 december aan het licht kwam. Inmiddels is het voor inwoners weer mogelijk om digitaal tickets te kopen voor musea, boeken te ontlenen in de bibliotheek en de slimme routeplanner te gebruiken. Toch laat de cyberaanval nog diepe sporen na.

De Standaard schrijft dat de totale kosten van de cyberaanval hoog zullen uitdraaien voor Antwerpen: een bedrag van zeventig miljoen euro wordt genoemd. Bij die schatting worden zowel directe kosten van het bestrijden van de cyberaanval en het herstellen van de IT-systemen als de indirecte kosten in rekening gebracht.

De directe kosten zullen niet mals zijn, schat schepen van Digitalisering Erica Caluwaerts in. Grote delen van de IT-systemen hebben zware schade opgelopen en zullen helemaal opnieuw moeten worden gebouwd. Om de directe kosten te vergoeden, kan het stadsbestuur grijpen naar een spaarpot van twintig miljoen euro die al voor de bekendmaking van de cyberaanval bij elkaar gespaard was.

Parkeerboetes

Net daarom zijn de indirecte kosten die gelinkt zijn aan de cyberaanval extra vervelend voor de stad. Volgens De Standaard loopt Antwerpen op dit moment minstens 30.000 euro per dag aan inkomsten mis. Dat bedrag is vooral een gevolg van het niet meer kunnen uitschrijven van parkeerboetes en uitvoeren van LEZ-controles.

Schepen van Mobiliteit Koen Kennis zegt dat het nu nog te vroeg is om de eindbalans op te maken omdat er nog inkomsten met vertraging zullen binnenkomen. Al erkent de schepen wel dat de stad een dreun heeft gekregen: “Dit gaat ons meer geld kosten dan de coronapandemie en de opvang van Oekraïense vluchtelingen.” De gps-applicatie voor de parkeerwachters zou tegen eind deze week weer moeten functioneren, dus inwoners maken er maar beter geen gewoonte van om hun auto eender waar te parkeren.

Volledig herstel tegen de zomer

Het zal vermoedelijk tot de zomer kunnen duren vooraleer de IT-systemen van Antwerpen weer voor de volle honderd procent online zullen komen. De focus ligt nu eerst op het wegwerken van de hinder voor inwoners en het herstellen van prioritaire systemen. De onderliggende systemen kunnen nog even wachten.

lees ook

Cyberaanval Antwerpen: ‘Gevoelige persoonsgegevens niet massaal buitgemaakt’

Ondertussen blijft de precieze omvang van de cyberaanval in een wolk van mysterie gehuld. We weten dat de aanvallers claimen dat ze voor 557 GB aan data gestolen hebben. Tot op heden zouden er geen aanwijzingen zijn dat er gevoelige persoonsgegevens zijn buitgemaakt, verklaarde burgemeester Bart De Wever in december. Al lijkt het stadbestuur dat toch ook niet met zekerheid te durven beloven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home