Orange roept zichzelf uit als Belgische marktleider in gigabitinternet

orange belgium hoofdkwartier
Bron: Jens Jonkers, ITdaily

Aan ambitie geen gebrek bij telecomoperator Orange. Orange wil dit jaar alle Belgen van gigabitinternet voorzien en plaveit de weg voor 10 Gbps.

Orange Belgium nodigde de pers vandaag uit op het hoofdkantoor in Evere om zijn toekomstplannen op de vaste telecommarkt toe te lichten. In 2023 zette Orange grote stappen in deze markt. Het bedrijf plukt meer en meer vruchten van de overname van Voo en dankzij de nauwe banden met Telenet (en diens joint-venture Wyre) kan het vast internet aanbieden waar het geen eigen netwerk heeft. CEO Xavier Pichon schuwt de grote woorden dan ook niet: “Wij zijn de eerste provider in België die een nationaal gigabitnetwerk biedt, zes maanden eerder dan gepland.”

Orange claimt dat het vandaag 95 procent van de B2C- en B2B-markt in België kan bereiken met het gigabitaanbod dat het in september 2023 lanceerde. Het doel voor dit jaar is om ook die laatste procenten te bereiken. Het gros van de klanten woont binnen een straal van één kilometer binnen de glasvezelinfrastructuur, maar de uitdaging ligt in het bereiken van klanten die daarbuiten vallen, voornamelijk in landelijk gebieden.

Naast het verder modernisern van het huidige HFC-netwerk kijkt het daarvoor ook naar satelliettechnologie. In 2024 wil Orange ook een satellietaanbod op de Belgische markt uitrollen, maar concrete info over hoe het dat gaat doen en aan welke tarieven bleef eerder schaars tijdens de persbriefing. Het rekent daarvoor op de Franse moederorganisatie, die eind vorig jaar al met een satellietaanbod startte.

Geen haast voor FTTP

Zoals we eind september al opmerkten, biedt Orange ‘glasvezel’ tussen haakjes aan vandaag de dag. Orange maakt gebruik van HFC-technologie, een combinatie van glasvezel en coax. Het achterliggende netwerk is gemaakt van glasvezel, maar voor de laatste meters wordt nog steeds coax gebruikt. Dit maakt hoge downloadsnelheden mogelijk, maar uploadsnelheden blijven voorlopig nog wat achter.

Dit verschilt van hoe Proximus glasvezel benadert. Proximus kiest resoluut voor fibre to the premises (FTTP), ook wel fiber to the home genoemd, waarbij de glasvezelkabels tot in de router worden doorgetrokken. Die verschillende interpretatie leidde tot al gebekvecht tussen beide providers. Op termijn is het wel de bedoeling van Orange om ook ‘volwaardige’ fiber aan te bieden via het netwerk van Voo.

Tegen 2040 wil Orange 66 procent van de markt kunnen bereiken met eigen FTTP (via het Wyre-netwerk zou de voetafdruk tot 75 procent kunnen toenemen), maar voorlopig is er nog ‘geen haast’ om die transitie te maken, verduidelijkt Philippe Toussaint, CTO van de netwerkdivisie van Orange Belgium. De operator vindt dat er nog voldoende rek zit op HFC.

Race naar 10 Gbps

Orange mag zich vandaag dan uitgeroepen hebben tot leider in de gigabitrace, de concurrentie zal daar ongetwijfeld anders over denken. Proximus en Telenet beweren eveneens van zichzelf dat zij het beste gigabitinternet hebben. In 2024 barst de race naar de volgende gigabits los. Orange wil de eerste provider zijn die 10 Gbps-internet op nationale schaal uitrolt. Het zal zich wel moeten reppen: Proximus loste eind 2022 al een eerste (beperkt) 10 Gbps-aanbod.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home