De komst van Digi als vierde mobiele operator heeft de Belgische markt in beweging gebracht, met lagere prijzen en aanpassingen bij secundaire merken. Volgens het BIPT kunnen consumenten besparen door regelmatig tarieven te vergelijken en hun mobiel verbruik kritisch te beoordelen.
Sinds de lancering van Digi als vierde mobiele operator eind 2024 zijn er duidelijke prijsbewegingen merkbaar op de Belgische markt voor mobiele diensten. Volgens een recente prijsstudie van het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) kunnen consumenten aanzienlijk besparen door proactief tarieven te vergelijken en hun mobiel verbruik kritisch te evalueren.
Prijzendruk door nieuwkomer
Digi lanceerde zijn aanbod al op 11 december 2024 met een formule van 5 euro per maand voor onbeperkt bellen en sms’en en 15 GB mobiele data. Extra data kosten 60 cent per gigabyte. Die lage instapprijs heeft een directe impact gehad op de markt, zo stelt het BIPT. Vooral secundaire merken zoals Mobile Vikings, Scarlet, hey! en TADAAM reageerden snel met aanpassingen aan hun tarieven en volumes.
lees ook
Proximus CEO neemt Digi op de korrel: “Glasvezel aan zo’n lage prijs is onmogelijk”
Primaire operatoren – BASE, Orange, Proximus, Telenet en VOO – kozen er echter hoofdzakelijk voor om hun datavolumes te verhogen in plaats van hun prijzen te verlagen. In sommige gevallen, zoals bij Telenet en Orange, zijn er zelfs prijsstijgingen aangekondigd die gekoppeld zijn aan grotere databundels.
Proactieve houding loont
Het BIPT onderzocht vijf gebruikersprofielen, van een verbruik van 5 GB tot 100 GB per maand, en concludeert dat regelmatig vergelijken van aanbiedingen nog altijd loont. Via de vergelijkingssite www.bestetarief.be kunnen consumenten nagaan of hun huidige plan nog aansluit bij hun noden. Zelfs wie tevreden is met zijn huidige operator, doet er goed aan het gebruik en het tarief periodiek te evalueren.
Naast prijs zijn er ook andere factoren die een rol kunnen spelen, zoals netwerkdekking, klantenservice of extra diensten. Informatie daarover is beschikbaar via het dataportaal van het BIPT of via de websites van de operatoren. De evolutie op de mobiele markt is nog volop aan de gang, en het BIPT verwacht in de komende maanden verdere aanpassingen aan tarieven en formules.