‘Windows 12 verschijnt in de zomer’

Windows 12 komt in het midden van het jaar naar compatibele computers. Dat bevestigt Microsoft nog niet, maar blijkt uit commentaren van Qualcomm en wordt gestaafd door een belangrijke nieuwe testrelease.

“De Snadragon X Elite komt midden 2024 wanneer Microsoft de volgende versie van Windows lanceert”, liet Qualcomm-CEO Christiano Amon zich ontvallen tijdens een financiële call. Qualcomm stelde de Snapdragon X Elite eind vorig jaar al voor. De chip zou krachtiger en zuiniger zijn dan x86-processors, en moeten presteren op het niveau van de ARM-chips van Apple. Amon geeft aan dat de eerste toestellen met de nieuwe processor zullen verschijnen met een nieuwe versie van Windows.

Windows 12 belooft inderdaad bijkomende ondersteuning voor ARM te bieden. Dat ingrijpende verandering, waarbij Microsoft de kern van het Windowsplatform aanpast. Zo’n aanpassing zou de sprong van Windows 11 naar Windows 12 in naamgeving verantwoorden.

Verdachte build

Intussen lanceerde Microsoft in zijn interne Canary-kanaal ook Windows build 27547. Dat build-nummer springt plots de hoogte in, komende van 26047. Zo’n sprong impliceert historisch gezien dat het om een nieuwe Windows-versie gaat. Bovendien past Microsoft het release-kanaal aan van Ni_release naar Ge_release. Ge staat in dit geval voor Germanium: de codenaam voor de nieuwe versie van Windows. Ook die situatie sluit aan bij de onderbouwde geruchten voor een lancering rond de zomer.

Dat er een grote nieuwe Windows-versie verschijnt rond het midden van dit jaar, lijkt intussen dan ook bijna een zekerheid. De enige open vraag is nog of het echt om Windows 12 gaat. Microsoft zou in dat geval vrij snel springen van Windows 11 naar Windows 12, terwijl de meeste gebruikers eigenlijk nog op Windows 10 zitten. Verloopt de update naadloos voor bestaande systemen, is de kans bestaande dat Microsoft de Windows 11-naam nog wel even behoudt.

Windows AI

Langs de andere kant zou Microsoft met de volgende versie van Windows niet enkel inzetten op ARM-ondersteuning, maar ook op AI. Copilot zou overal ingebakken worden. Wat dat in de praktijk betekent, is nog onduidelijk. Misschien krijg je veel lokale AI-functies ter beschikking die gebruik maken van de AI-capaciteiten van nieuwe processors, of misschien gaat het om marketing, geïnspireerd door de AI-hype, waarmee Microsoft vooral betaalde Copilot-functies wil promoten.

lees ook

Wat is een AI-pc (niet) en moet je er überhaupt van wakker liggen?

Redmond schrikt er immers niet voor terug om eigen producten via Windows door de strot van gebruikers te rammen, of die het nu willen of niet. Denk maar aan Bing en Edge, en de onophoudelijke vragen voor wie Edge gebruikt om toch maar Bing als standaardzoekmachine te kiezen, Bing als zoekfunctie in Windows…

Los van de kwaliteit van de implementatie zou een stevige scheut AI de sprong van Windows 11 naar Windows 12 in naamgeving wel verantwoorden. Hoe dan ook zullen we rond het midden van dit jaar meer weten. Vermoedelijk komt een officiële aankondiging al sneller, aangezien Microsoft op een bepaald moment ook publiek Insiders zal betrekken bij het testen van de nieuwe builds.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home