Microsoft wil Copilot automatisch laten openen, zonder dat je daarom vraagt

copilot windows

In de nieuwe Windows 11 Build test Microsoft een functie waarbij Copilot zich automatisch aan je opdringt, voorlopig enkel op devices met een breed scherm.

“We proberen het automatisch openen van Copilot bij het opstarten van Windows op breedbeeldapparaten uit met enkele Windows Insiders in het Dev Channel”, schrijft Microsoft in de preview van de laatst uitgegeven Windows 11 Build. Bij sommige gebruikers zal Copilot zichzelf dus automatisch openen. Wat Microsoft onder ‘breedbeeld’ verstaat, wordt niet verduidelijkt.

In het instellingenmenu zal onder Persoonlijke instellingen een extra menu worden toegevoegd voor instellingen gerelateerd aan Windows Copilot. Met een schuifregelaar bepaal je of Copilot wel of niet automatisch mag openen wanneer je Windows opstart. Of de functie standaard aan of uit zal staan, valt opnieuw af te wachten. Dit wordt eerst getest bij het Windows Insiders publiek om feedback te verzamelen, waarna Microsoft definitief of, wanneer en hoe het toe te voegen aan een Windows-update.

copilot windows instellingen
Bron: Microsoft

De aard van het beestje

Microsoft wil zijn Copilot dit jaar tot bij zoveel mogelijk gebruikers krijgen. De toevoeging van een Copilot-sneltoets op het toetsenbord van nieuwe laptops kan je nog eerder subtiel noemen, maar met deze aanpassing lijkt Microsoft opnieuw zijn beproefde recept van functies ongevraagd aan je opdringen te hanteren. Dat heeft het jarenlang geprobeerd met Edge en Bing en nu dus opnieuw met Copilot. Voor wie Copilot wil gebruiken, kan het handig zijn dat de AI-tool automatisch opent. Voor wie dat niet wil, is het weer een extra instelling die ze moeten zoeken en aanpassen.

PC-fabrikanten volgen maar al te graag Microsoft in de AI-mania. De term ‘AI-pc’ klinkt als een leuke marketingterm om de verkoop van pc’s na enkele moeilijke jaren weer omhoog te trekken. Waarom dat dat vooral gebakken lucht is, gaan we in dit stuk dieper op in.

lees ook

Wat is een AI-pc (niet) en moet je er überhaupt van wakker liggen?

Een andere mogelijke toevoeging van Copilot zijn meer aanpassingsopties binnen Windows. Een X-gebruiker genaamd Albacore merkte in de Windows-build een onaangekondigde optie om een chatprovider te kiezen, wat zou kunnen suggereren dat Microsoft externe partijen toegang wil geven tot Copilot. Dit is nog niet door Microsoft bevestigd, net zoals de toevoeging van een ‘Cowriter’-functie in Kladblok waar we vandaag eerder over berichtten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home