Windows 11 lekt uit met nieuw startmenu, design en functies

Windows 11

Een interne testversie van Windows 11 is online gelekt en toont het nieuwe design dat Microsoft voor iedereen in petto heeft. De meest opvallende vernieuwing is het startmenu dat voortaan centraal verschijnt samen met de belangrijkste taakbalkicoontjes.

Windows 11 is online gelekt, ruim een week voor de officiële aankondiging op 24 juni. Het nieuwe startmenu is de meest prominente verandering met een centraal design dat heel sterk lijkt op Windows 10X. Wie liever de traditionele plaatsing heeft, kan dat optioneel aanvinken. De startbalk wordt in Windows 11 meer een verzamelplaats voor applicaties vergeleken met Windows 10.

Een andere duidelijke verandering zijn de afgeronde hoeken van vensters. De bèta is wel een vroege versie van de redesign omdat tal van andere applicaties nog geen nieuwe look hebben. Volgens The Verge voelt de gelekte versie van het OS stabiel aan en moet een bèta snel beschikbaar zijn voor Windows Insiders.

windows 11 snap

Aandachtige kijkers zien onderaan in de taakbalk een ‘Widgets’-icoon. In de gelekte versie werkt die nog niet helemaal, maar het lijkt erop dat Microsoft de functie opnieuw meer liefde geeft in Windows 11. Op het venster vergroten klikken, geeft je de mogelijkheid om direct te kiezen hoe je het venster wil positioneren.

Lancering op 24 juni

Andere zaken zoals een nieuwe Windows Store zijn nog niet beschikbaar in deze bètaversie. CEO Satya Nadella wil met de update meer opportuniteiten creëren voor Windows-ontwikkelaars. “Microsoft verwelkomt elke maker die naar nieuwe, innovatieve en open platformen op zoek is om applicaties te bouwen, verdelen en monetizen. We kijken er naar uit om snel meer informatie te delen.”

Windows 11

De gelekte bèta van Windows 11 is een streep door de rekening van Microsoft dat richting de aankondiging op 24 juni de nodige hype opbouwt. Het nieuwe design is vandaag deels bekend, afwachten wat Microsoft nog uit zijn hoed tovert volgende week.

Update 17/06: Benieuwd hoe de gelekte versie er in detail uit ziet? Rep je direct naar ons uitgebreide analyse van Windows 11 met tal van screenshots.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home