Microsoft doorprikt geruchten over Windows 12: Windows 11 24H2 verschijnt in het najaar

windows 11

Dan toch geen lancering van Windows 12 dit jaar? Microsoft bevestigt dat de grote feature-update in het najaar nog ‘gewoon’ de naam Windows 11 zal dragen.

Qualcomm wist het een week geleden nog zeker: Windows 12 verschijnt in de zomer. Die voorspelling mag nu zeer waarschijnlijk de vuilbak ik. Microsoft heeft een eerste preview gelost van wat de Windows 11 24H2-update zal worden in het Canary- en Dev-testkanaal. Insiders in het Dev-kanaal worden vanaf vandaag overgezet van previewnummers uit de 2300-serie naar de 2600-serie.

Een sprong in buildnummers wijst historisch gezien op de lancering van een nieuwe versie. Microsoft houdt voorlopig nog vast aan de naam Windows 11. Het zou ons ook verrast hebben, moest Windows 12 al voor dit jaar zijn geweest. In de beginjaren van Windows was het niet ongebruikelijk dat Microsoft iedere twee à drie jaar een nieuwe versie uitbracht, maar tussen Windows 10 en Windows 11 zat bijvoorbeeld zeven jaar.

Uitstel is geen afstel

Toch lijkt het voor Windows-watchers slechts uitstel van executie: een preview met Build 27545 dook recent op in het interne testkanaal van Microsoft. Na de interne testfase schuift een previewversie op naar het publieke Canary-kanaal en vervolgens het Dev-kanaal. Mogelijk zullen de Insiders dit jaar al een voorsmaakje van Windows 12 krijgen, maar is het voor een stabiele release nog te vroeg.

Het zou evengoed ook mogelijk dat Microsoft Windows 12 nog in de koelkast houdt tot het aflopen van de ondersteuning van Windows 10, om niet met drie Windows-versies tegelijkertijd te moeten jongleren. Microsoft heeft alle moeite van de wereld om gebruikers van Windows 10 naar Windows 11 te krijgen. Nu al een nieuwe versie lanceren, zou alleen maar voor meer versplintering in het Windows-clienteel kunnen zorgen.

lees ook

Microsoft breidt agressieve reclame voor Windows 11 uit naar niet-beheerde zakelijke pc’s

Nieuwe functies

De Windows 11 24H2 mag dan geen nieuwe naam hebben, de update zal wel heel wat nieuwe functies met zich meebrengen. Dit zijn enkele nieuwigheden die Microsoft al laat uittesten:

  • Sudo-commando’s
  • Verbinden met wifi via een QR-code
  • Ondersteuning voor 7-zip en TAR in Verkenner
  • Scrolbare snelle instellingen
  • Beveiligde afdrukmodus
  • Verbeterde energiebesparing en spraakhelderheid
  • Nieuwe Copilot-functies en -instellingen

Microsoft zet met Windows 11 24H2 de traditie verder om ieder najaar een grote functie-update uit te rollen voor het besturingssysteem. Meer informatie lees je in deze blog.

windows 11 24h2 wifi qr-code
Vanaf Windows 11 24H2 verbindt je met wifi-netwerken via QR-codes. Bron: Microsoft

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home