Windows 11 neemt Sudo-commando over van macOS en Linux

windows 11

Microsoft speelt leentje buur bij macOS en Linux en voert het Sudo-commando binnenkort in voor Windows 11. Met een Sudo-commando kan je je rechten tijdelijk verhogen om taken uit te voeren.

Windows Latest kreeg al een voorsmaakje van het Sudo-commando in Windows 11, al moet je een uitrol voor het brede publiek nog niet onmiddellijk verwachten. Voor macOS- en Linux-gebruikers klinkt de term herkenbaar: het Sudo-commando zit in ieder Unix-gebaseerd besturingssysteem geprogrammeerd. Het commando uitvoeren verhoogt tijdelijk je rechten waardoor je taken kan uitvoeren die normaal gezien alleen toegelaten zijn voor een superuser, zonder je met extra privileges te hoeven aanmelden.

In Windows 11 zal de functie worden ondergebracht onder het menu voor ontwikkelaars onder Systeem in de instellingen. Je moet het nog handmatig aanzetten en ook de ontwikkelaarsmodus moet worden aangezet in dit menu. Een Sudo-script kan vervolgens worden uitgevoerd in PowerShell of Opdrachtprompt.

Verschillende configuraties

Het gedrag van Sudo-commando’s kan je op verschillende manieren configureren. Windows geeft je drie voorkeursopties voor hoe opdrachten openen en worden uitgevoerd. Kies je voor In een nieuw venster, dan zal het commando worden uitgevoerd in een nieuw terminalvenster dat zich automatisch opent, terwijl dit bij Inline binnen het huidige, actieve venster blijft. De instelling Met invoer uitgeschakeld zorgt ervoor dat invoer via de muis en/of het toetsenbord tijdelijk geblokkeerd wordt om geoorloofde acties tijdens de uitvoering te voorkomen.

De Windows-instellingen waarschuwen dat Sudo-commando’s je apparaat en persoonlijke gegevens kunnen blootstellen aan beveiligingsrisico’s en mogelijk schade toebrengen aan je apparaat. De details over hoe en waarom, worden daarbij niet in detail uitgelegd. Met grote macht komt grote verantwoordelijkheid geldt des te meer wanneer je Sudo-commando’s uitvoert.

sudo windows 11
Bron: Windows Latest

Microsoft zal Sudo-commando’s dan ook niet uitrollen zonder dat eerst grondig getest te hebben. Windows Lastest rekent voor de uitrol ten vroegste op de Windows 24H2-update later dit jaar. Het is altijd mogelijk dat nieuwe functies ook met terugwerkende kracht naar oudere Windows-versies worden gebracht.

lees ook

‘Windows 12 verschijnt in de zomer’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home