Windows 10 op ARM ondersteunt voortaan ook 64-bitsoftware

Windows 10 achtervolgt macOS Big Sur

Microsoft Surface Pro X

We hebben er meer dan een jaar op moeten wachten, maar emulatie van x64-software is voortaan mogelijk op Windows 10 op ARM. Vandaag is de functie in pre-bèta beschikbaar voor Windows Insiders. Een definitieve datum wanneer x64-emulatie uit bèta gaat, is er voorlopig niet.

Windows 10 op ARM lanceerde vorig jaar samen met de Surface Pro X. Microsoft wilde met het systeem aantonen dat Windows 10 prima werkt op systemen met een ARM-chip, en slaagde daar grotendeels in. De emulatie van 32-bitsoftware werkt vlekkeloos en zeker de tweede generatie Surface Pro X met de snellere Microsoft SQ2 ARM-chip draait vlot.

Enige smet op het blazoen was het gebrek aan ondersteuning voor 64-bitsoftware. De meeste software heeft vandaag nog een 32-bitvariant, maar toepassingen zoals AutoDesk Sketchbook of Adobe Photoshop niet. Bij gebrek aan een specifieke ARM-versie maakt deze software onbruikbaar op Windows 10 op ARM.

Windows Insider

Het is belangrijk om te weten dat de 64-bitemulatie vandaag enkel beschikbaar is voor Windows Insiders in het ontwikkelaarskanaal. We raden nooit aan om op je dagelijkse professionele machine een pre-bètaversie te installeren, maar deze keer misschien toch wel. Windows 10 op ARM is sowieso al één grote bètaversie van Microsoft waar jij het proefkonijn bent. Bovendien is het je enige optie om 64-bitsoftware werkende te krijgen op je Surface Pro X. Dan lijkt het ons beter om een pre-bètaversie te draaien dan helemaal niets.

lees ook

Ontwikkelaar installeert ARM-versie Windows 10 op Apple M1 MacBook

Sinds de lancering van macOS Big Sur en de Apple M1-chip in de MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac Mini heeft Apple de lat flink hoger gelegd wat betreft ARM-chips en een compatibel besturingssysteem. Via Rosetta 2, een emulator die alle huidige niet-ARM Mac-software naadloos converteert naar een ARM-versie, walst Apple over Microsoft wat betreft prestaties. Windows 10 op ARM heeft een degelijke basis, maar verdwijnt in het niets wat betreft prestaties en snelheid. Compatibiliteit met 64-bitsoftware is een stap in de goede richting, maar er is nog werk aan de winkel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home