De ARM-versie van Windows 10 kan worden geïnstalleerd op een nieuwe MacBook met Apple M1-chip aan boord. Officieel mag het niet van Microsoft, het stelt de ARM-versie van Windows 10 niet beschikbaar voor losse verkoop, maar van zodra het dat doet lijkt Windows 10 via Boot Camp opnieuw mogelijk.
Een Mac-toestel met Intelchip biedt gebruikers al jaren de optie om via Boot Camp Windows 10 te installeren. De nieuwe MacBook Air, 13-inch MacBook Pro en Mac Mini draaien vandaag op een eigen Apple M1-chip met ARM-architectuur, wat Boot Camp onbruikbaar maakt. Om die reden vind je de functionaliteit vandaag niet terug in macOS Big Sur op deze toestellen.
lees ook
MacBook met Apple M1-chip beperkt compatibel met eGPU
Apple wil echter Boot Camp opnieuw in leven roepen van zodra Microsoft Windows 10 op ARM beschikbaar stelt als losse licentie. Vandaag hanteert Microsoft hetzelfde model als Apple door een licentie per ARM-toestel uit te delen en niet in de losse verkoop. Dat houdt enthousiastelingen echter niet tegen om toch al te experimenteren.
Bal ligt in het kamp van Microsoft
Een ontwikkelaar heeft volgens The 8-Bit een ARM-versie van Windows 10 draaiende gekregen op een Apple M1 MacBook via de QEMU virtualizer. Nog sterker: de versie kan net als op de Microsoft Surface Pro X ook x86-software emuleren en vlot draaien. De prestaties zijn niet zo sterk als Apples eigen Rosetta 2-oplossing, maar het komt in de buurt.
Extra gênant voor Microsoft: de Apple M1-chip presteert een pak beter dan de Surface Pro X volgens Geekbench 5.
De ontwikkelaar heeft wel een custom patch moeten gebruiken om de QEMU virtualizer, welke opensource is, te laten werken met de ARM-versie van Windows 10. De ontwikkelaar benadrukt wel dat het project in een vroeg stadium zit en dat het systeem nog niet stabiel draait.
lees ook
ARM in een MacBook: lost Apple de verwachtingen in?
De bal ligt in het kamp van Microsoft om de ARM-versie van Windows 10 beschikbaar te stellen als losse licentie zoals andere Windows 10-versies. Zolang dat niet gebeurt, keer Boot Camp niet terug naar Mac-toestellen met een Apple M1-chip aan boord. De eerste test van deze ontwikkelaar toont alvast aan dat het technisch prima mogelijk is.