Microsoft combineert Windows 10 en ARM in flinterdunne Surface Pro X

Microsoft Surface Pro X

Op zijn jaarlijks Surface-event heeft Microsoft zijn ambitie duidelijk gemaakt dat het Windows 10 op ARM serieus neemt. Om andere fabrikanten (en softwareontwikkelaars) te overtuigen, lanceert het de Surface Pro X met een Microsoft SQ1 ARM-chip aan boord.

Microsoft werkt al langer aan ARM-compatibiliteit voor Windows 10, maar tot op vandaag is er nog geen duidelijk vlaggenschip dat de kar moet trekken. De Surface Pro X moet die taak vervullen om fabrikanten warm te maken dat ARM-toestellen op een degelijke manier een Windows 10-ervaring kunnen bieden.

De Surface Pro X krijgt een Microsoft SQ1 aan boord, een afgeleide van de Qualcomm Snapdragon 8cx. Die laatste is de snelste ARM-chip van Qualcomm, speciaal ontwikkeld om te concurreren met Intel- en AMD-laptops. Volgens de eerste benchmarkresultaten lijkt de Snapdragon 8cx een 8ste generatie Intel Core i5 te evenaren in Geekbench-testresultaten. De Microsoft SQ1 zou minstens beter moeten doen.

Sinds de compatibiliteit van Windows 10 met ARM verschenen er al door Qualcomm aangedreven laptops in de VS, maar het ging telkens om mobiele chips die een beetje werden getuned. Die aanpak resulteerde in toestellen met een knappe autonomie maar ietwat teleurstellende prestaties vergeleken met de Core-reeks van Intel. De Microsoft SQ1 ARM-chip werd speciaal gebouwd om die kloof te dichten.

Microsoft SQ1

De Microsoft SQ1 kan het vermogen opkrikken tot 7 watt, meer dan de gemiddelde 2 watt in traditionele mobiele toestellen. De chip wordt bijgestaan door een zogenaamde AI-engine. Gecombineerd zou de volledige kracht van Windows, Office en andere toepassingen vergelijkbaar moeten zijn met de Surface Pro 6 van vorig jaar. Het toestel zou ook drie keer meer prestaties per watt moeten kunnen leveren. De GPU heeft in totaal 2 teraflops aan rekenkracht aan boord.

De Surface Pro X heeft een 13 inchscherm (2.880 x 1.920 pixels) met dunne schermranden en een contrast-ratio van 1400:1. De cover met geïntegreerd toetsenbord verbergt ook een nieuwe actieve stylus. Van zodra die eruit wordt gehaald, verschijnt er een contextmenu zodat je apps kan openen zoals Whiteboard. Het toestel meet 5,3 millimeter dun en weegt 760 gram.

https://www.youtube.com/watch?v=v5SFBpMiaiQ

Windows 10 is voortaan ARM-compatibel, maar software-ontwikkelaars moeten hun code opnieuw compileren om native ARM te ondersteunen. Adobe kondigde tijdens het event dat ‘bepaalde toepassingen’ binnen de Creative Cloud-suite ARM-compatibel zullen zijn, zonder compromissen te maken met de desktopversie. Enkel Adobe Fresco werd gedemonstreerd tijdens het event, andere software werd niet uitgelicht. Eventuele andere partners of samenwerkingen zijn er voorlopig nog niet.

LTE-connectiviteit

In de Microsoft SQ1-chip zit LTE-connectiviteit dankzij een Qualcomm Snapdragon x24 LTE-modem. Opvallend is het gebrek aan Wifi 6-compatibiliteit; de Surface Pro X ondersteunt enkel Wifi 5. De twee USB-C-poorten ondersteunen geen Thunderbolt 3 maar zijn wel bruikbaar om het toestel op te laden. Er is verder nog een Surface-connector aanwezig voor wie al Surface-randapparatuur zoals een docking station in huis heeft.

Het toestel is vanaf 19 november beschikbaar en start vanaf 1.149 euro. Extra opties zijn opslag (128 GB, 256 GB of 512 GB) en RAM (8 GB of 16 GB). Het toetsenbord (144,99 euro), actieve stylus (144,99 euro) en USB-C naar audiojack dongle (11,99 euro) zijn optionele accessoires. Standaard wordt elke Surface geleverd met Windows 10 Home. Een professionele variant met Windows 10 Pro is ook beschikbaar en start vanaf 1.249 euro. Prijzen zijn allemaal inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home