Western Digital zaait verwarring met melding over vervallen HDD’s

western digital hdd

Harde schijven van Western Digital waarschuwen al na drie jaar dat ze aan vervanging toe zijn, veel vroeger dan andere merken. De fabrikant maakt zich hiermee niet populair.

“De schijf heeft een groot aantal inschakeluren opgebouwd tijdens de gehele levensduur van de schijf. Overweeg om de schijf binnenkort te vervangen.” Deze mededeling krijgen heel wat eigenaars van een HDD van Western Digital te zien in Synology DiskStation Manager. Na herhaalde vragen op hun klantenfora verduidelijkt Synology dat de verklaring voor de melding niet bij hen, maar bij de fabrikant van de harde schijf moet worden gezocht.

Western Digital verscheept zijn HDD’s met Device Analytics die gebruikers proactief moeten waarschuwen wanneer hun schijf stilaan aan vervanging toe is. Dit algoritme is dus ook de boosdoener van de waarschuwingsprompt in de Synology-software. Op zich is het handig dat je als gebruiker weet wanneer je HDD versleten is, ware het niet dat dit bij de producten van Western Digital zich al na drie jaar aan actieve uren lijkt voor te doen.

Korte levensduur, of niet?

Daarmee lijken de harde schijven van Western Digital het veel sneller op te geven dan HDD’s van concurrerende merken, die pas na vijf of zelfs zeven jaar aan vervanging toe zijn. Toch merken gebruikers op dat ze maar weinig sporen van verval zien op hun harde schijf.

Western Digital wordt er dan ook van beschuldigd de waarschuwing bewust uit te sturen om consumenten sneller een nieuwe schijf te laten aankopen. Een YouTuber genaamd SpaceRex deelde twee weken geleden een video waarin hij oproept om geen harde schijven van het merk meer aan te kopen.

De emmer is vol

Voor Western Digital is het een nieuw incident waarmee de fabrikant zich niet bepaald populair maakt bij het grote publiek. Harde schijven van het dochtermerk SanDisk stopten abrupt met werken, met dataverlies tot gevolg, en Western Digital rolde slechts een beperkte firmware-update uit. Dan was er natuurlijk ook nog de cyberaanval die de clouddiensten een week lang platlegde. Ook toen maakte het bedrijf geen al te beste beurt door zich in stilzwijgen te verhullen. De emmer is bij velen stilaan aan het vollopen.

lees ook

Western Digital bevestigt diefstal van gevoelige klanteninformatie

Volgens een woordvoerder van Synology is het overigens mogelijk om de analytics van Western Digital het zwijgen op te leggen, zonder dat dit een groot risico vormt. De snelheid waarmee bestanden gelezen en geschreven worden zijn een veel duidelijkere indicator voor de gezondheid van je harde schijf, verduidelijkt het bedrijf aan Ars Technica.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home