USB krijgt rebranding met meer duidelijkheid maar zonder SuperSpeed

USB Type-C

Na twaalf jaar houdt USB SuperSpeed op te bestaan. Gelukkig, want de term zorgde vooral voor verwarring.

Een USB-poort met een transfersnelheid van meer dan 5 Gbps kreeg sinds 2007 het label SuperSpeed mee. Logisch want in die periode werd USB 3.0 geïntroduceerd. Voorganger USB 2.0 kon amper 0,48 Gbps slikken. SuperSpeed moest duidelijk maken dat je te maken had met een snelle USB 3.0-poort die de volle 5 Gbps ondersteunde.

Vandaag is die term op z’n zachtst gezegd verwarrend, dus maakt standaardiseringsorganisatie USB Implementers Forum er komaf mee. Eindelijk. Sinds 2013 bestaat USB 3.1 met zijn maximale snelheid van 10 Gbps. In 2017 maakte USB 3.2 daar 20 Gbps van en sedert 2019 is 40 Gbps de norm voor USB 4.

SuperSpeed werd de laatste tijd vooral gebruikt in combinatie met de maximale snelheid. Denk dus aan SuperSpeed USB 20 Gbps  Dat was volgens de USB-IF eenvoudiger dan de officiële soep die de organisatie tegen dan van de naamgeving had gemaakt. (USB 3.0 werd USB 3.1, USB 3?1 werd USB 3.1 Gen 2 enz…)

Nieuwe branding

De USB-IF wil nu dat fabrikanten hun USB-poorten en gadgets met eenvoudigere logo’s uitrusten. SuperSpeed verdwijnt. Voortaan wil het implementers forum dat er eenvoudig weg USB 40 Gbps staat om de snelheid aan te duiden. Wanneer USB 4 versie 2 met zijn 80 Gbps in het wild verschijnt, moet daar dus USB 80 Gbps bij staan.

lees ook

USB 4 versie 2 krijgt dubbele snelheid met zelfde kabels

De nieuwe regels gelden voor alle USB-aansluitingen na USB 2.0. Voor USB 2.0 wil de USB-IF dat fabrikanten Hi-Speed USB vermelden, zonder transfersnelheid daarbij. Dat moet ietwat ironisch aanduiden dat het om een trage USB-connector gaat, geschikt voor randapparatuur zoals een muis of toetsenbord.

Duidelijkere specificaties bij kabels

De rebranding treft verder nog USB Type C-kabels. Dat is goed nieuws, aangezien fabrikanten vandaag een grote variëteit aan opladers aanbieden die verschillende wattages door de kabels jagen. Het ondersteunde wattage moet voortaan op de verpakking van de kabel vermeld staan. Zo krijg je bijvoorbeeld USB 40 Gbps 240 W voor een topkabel die maximale power delivery en transfersnelheid ondersteunt.

De USB-IF kan niet veel meer doen dan fabrikanten aanmanen om bepaalde logo’s en cijfers te vermelden. In de praktijk was de term SuperSpeed zo al een stille dood gestorven. De verwarring raakt met de rebranding niet helemaal opgelost. Zo is er nog steeds geen indicator voor andere specificaties zoals Thunderbolt-ondersteuning.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.