Thunderbolt 4 2.0 met dubbele snelheid op komst?

thunderbolt

Intel heeft een nieuwe Thunderbolt-standaard met een transfersnelheid van 80 Gbps gedemonstreerd. Samen met USB4 2.0 lijkt er ook een Thunderbolt 4 2.0 in de pijplijn te zitten.

De demonstratie vond plaats tijdens het Intel Development Center in de Israëlische stad Haifa. Intel liet een nog onbenoemde Thunderbolt-standaard zien die een transfersnelheid tot 80 Gbps liet optekenen, het dubbele van de huidige Thunderbolt 4. Net als Thunderbolt 4 maakt de nieuwe standaard ook gebruik van een eenvoudige USB-C kabel.

Intel maakt geen verdere specificaties bekend, maar de timing van de demonstratie is niet toevallig. USB4 versie 2.0 zit immers in de pijplijn. Bij de derde versie maakte Thunderbolt de oversteek van DisplayPort naar USB-C, waardoor ontwikkelingen binnen Thunderbolt- en USB-technologie nauw samenhangen. Omdat ze ook dezelfde kabels gebruiken worden USB-C en Thunderbolt maak met elkaar verward, maar je kan ze onderscheiden met het bliksemlogo van Thunderbolt.

De geüpgradede versie van USB4 moet de maximale transfersnelheid van USB-verbindingen eveneens kunnen verdubbelen naar 80 Gbps. Het meest opvallende is dat daar geen nieuwe kabels voor dienen ontwikkeld te worden.

lees ook

USB 4 versie 2 krijgt dubbele snelheid met zelfde kabels

Versie 2

Of de nieuwe Thunderbolt-standaard ook de naam Thunderbolt 4 versie 2.0 zal meekrijgen is niet geweten. Maar aangezien de technologie weer sterk gebaseerd zal zijn op USB4, klinkt dat wel zeer waarschijnlijk. Het zal vermoedelijk nog enkele jaren in beslag nemen vooraleer de specificaties van de standaard definitief op papier worden gezet en kan verwerkt worden in hardware-apparaten.

Ook binnen draadloze connectiviteit staat er heel wat spannends te gebeuren. Intel trekt mee de kar voor de ontwikkeling van Wifi 7. Samen met Broadcom demonstreerde het bedrijf vorige week al het potentieel van Wifi 7 op compatibele laptops.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home