Synology toont DS923+ met AMD Ryzen binnenin

Synology laat een jaar later dan verwacht zijn opvolger voor de DS920+ zien. De DS923+ is een NAS voor prosumenten of kleine kantoren die inwendig lijkt op de DS1522+.

Synology introduceert een opvolger voor zijn meest populaire NAS-reeks: de DS923+. Dat is een vernieuwing van de DS920+ en die komt een kaartje later dan verwacht. Eerder heeft Synology dit model iedere twee jaar een update gegeven (met de DS918+ en de DS916+, waarbij de laatste twee cijfers telkens het jaartal voor de beschikbaarheid tonen.

Van Intel naar AMD

Voor dit toestel maakt Synology de sprong van Intel-gebaseerd binnenwerk naar AMD. Net als de DS1522+ heeft deze NAS een AMD Ryzen Embedded R1600 dualcore-processor aan boord. Die heeft een basiskloksnelheid van 2,6 GHz en neemt de rol over van de quadcore Intel Celeron J5125. De chip is erg capabel maar mist H.265/HEVC-conversiecapaciteiten. Dat is niet zo erg voor zakelijk gebruik, maar wel vervelend voor prosumenten die 4K-video willen streamen via de server met een app als Plex. Aangezien zij historisch gezien een belangrijke doelgroep zijn van de DS9xx+-reeks, is de keuze van Synology wel een beetje verrassend.

De NAS rolt verder met 4G GB aan DDR4 EEC-geheugen van de band, maar dat is via twee slots uitbreidbaar tot maximaal 32 GB. Net als zijn voorgangers is de DS923+ een 4-bay-NAS met ruimte voor vier 3,5 inch of 2,4 inch HDD’s of SSD’s. Voor cache kan je gebruik maken van twee M.2 sleuven compatibel met M.2 2280 NVMe-SSD’s.

Gelijkaardig chassis

Synology blijft verder conservatief met de specificaties. Zo vind je twee RJ-45-poorten aan boord met 1 GbE. Link-aggregatie kan, maar we missen hier toch de kans om richting 2,5 GbE te evolueren. Verder krijg je twee USB 3.2 Gen 1-poorten, allebei Type A. Type C ontbreekt compleet. Wel voorziet Synology naar traditie een eSATA-poort. Wil je meer netwerkcapaciteit zoals 10 GbE, dan kan je zoals gewoonlijk uitbreiden met een netwerkkaart in een PCIe-expansieslot.

lees ook

Focus op enterprise met liefde voor prosument: wie wil Synology allemaal bedienen?

Met de DS923+ lijkt Synology zich vol op de kmo te werpen. Dat is een beetje verrassend met dit model, alsook met de strategie van Synology in het achterhoofd. De NAS-specialist maakt zich sterk een plaats binnen bedrijven te willen veroveren via enthousiastelingen, die hun liefde voor Synology bij thuisgebruik meenemen naar de IT van hun onderneming. De DS9xx+-reeks is traditioneel dé NAS die ook thuis een plaatsje verdient, maar de keuze voor AMD Ryzen en de heel beperkte upgrades van het chassis maken deze NAS op het eerste zicht geen grote upgrade tegenover zijn voorganger.

Beschikbaarheid

Zoals de naam suggereert, verschijnt de DS923+ pas in 2023 in de winkel. Voorlopig is er dan ook nog geen adviesprijs gekend. De DS920+ ligt vandaag voor zo’n 550 euro (incl. btw) in de rekken. Vermoedelijk zal dit nieuwe toestel in dezelfde prijscategorie terecht komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home