Synology lanceert eigen harde schijven met capaciteit tot 16 TB

NAS-specialist Synology zet die verschillende modellen van harde schijven onder de eigen merknaam in de markt. De HDD’s werken nauw samen met de toestellen van de fabrikant.

Synology lanceert de HAT5300-reeks. Dat is een portfolio van harde schijven uitgebracht onder eigen merk. De Synology HAT5300-drives komen in drie capaciteiten: 8 TB, 12 TB en 16 TB. De 3,5 inch-drives hebben een geschatte levensduur van 2,5 miljoen uur en kunnen een workload van 550 TB per jaar aan. De sequentiële leessnelheid bedraagt 274 MBps voor het 16 TB-model, 253 MBps voor de schijf met 12 TB-capaciteit en 241 MBps voor de 8 TB-drive.

Synology claimt dat de drives uitermate geschikt zijn voor gebruik in de eigen DiskStations en RackStations. De schijven zijn van enterprise-niveau en kunnen zo de trillingen van een NAS- of serveromgeving goed weerstaan. Ze zijn bovendien uitgerust met aangepaste firmware op maat van het DSM-besturingssysteem. Via een Synology-NAS is het in de toekomst mogelijk om de firmware van de schijven van een update te voorzien.

Toshiba-schijven

Synology maakt de harde schijven natuurlijk niet zelf. Vandaag zijn er drie HDD-fabrikanten in de wereld Seagate en Western Digital domineren de markt, met Toshiba als derde speler voor de kruimels. Synology gaat voor deze drives in zee met Toshiba. Zo is de HAT5300-8T identiek aan de Toshiba MG06ACA800E.

Het valt op dat de originele schijven een stuk goedkoper zijn dan de aangepaste versies van Synology. De HAT5300-8T zou een adviesprijs van rond de 260 euro meekrijgen volgens Computerbase, terwijl de originele drive dat Toshiba vindbaar is voor minder dan 200 euro. De 12 TB-versie krijgt een vermoedelijke adviesprijs van 380 euro terwijl de drive van Toshiba ook hier onder de 300 euro beschikbaar is. Europese adviesprijzen zijn er nog niet en voor de 16 TB-versie hebben we helemaal nog geen richtprijs.

Onduidelijke meerwaarde

De vraag is maar of de Synology-HDD’s hun meerprijs waard zijn. De grote HDD-boeren maken al NAS- en serverschijven die perfect dienst bewijzen in hardware van Synology en andere fabrikanten. Seagate heeft zelfs een samenwerking met Synology voor een diepe integratie van zijn IronWolf-NAS-drives. Synology kan de firmware van de HAT5300-drives dan wel verder op maat hebben geschreven, we zien niet meteen welk probleem de NAS-specialist daarmee wil oplossen.

lees ook

Synology lanceert langeverwachte bèta van DiskStation Manager 7.0

Het is wel duidelijk dat Synology naast NAS’en ook de bijhorende opslag wil verkopen. Vorig jaar lanceerde het bedrijf nog SSD’s onder eigen naam. Ook daar werkt Synology samen met een externe fabrikant is was niet meteen duidelijk van welke band de SSD’s rollen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home