Sony lanceert CF-kaart met SSD-snelheid voor creatieve pro’s

Sony onthult een nieuwe standaard voor zijn CompactFlash-geheugenkaartjes. De nieuwe CF-kaarten halen snelheden vergelijkbaar met een NVMe-SSD.

Sony komt tegemoet aan de vraag naar steeds performantere opslag met de CFexpress type B-specificatie. Dat is de nieuwste standaard voor CompactFlash-geheugenkaartjes. De nieuwste iteratie van CF maakt de dingen aanzienlijk sneller dan de concurrentie. Een leessnelheid van 1.700 MBps en een schrijfsnelheid van 1.480 MBps wordt de norm. Daarmee lijkt de huidige generatie kaartjes met hun maximale leessnelheid van 680 MBps plots flink verouderd. De nieuwe geheugenkaarten zijn bovendien een stuk sneller dan SATA-SSD’s, en evenaren de transfersnelheid van een bescheiden NVMe-SSD.

CompactFlash is niet de populairste geheugenkaartstandaard. Klassieke SD-kaartjes of zelfs microSD-kaarten doen het veel beter. In de high end creatieve sector, waar de meest performante camera’s circuleren, blijven de grotere CF-geheugenkaarten wel de norm. In die setting worden meer hoge resolutiebeelden gecreëerd dan ergens anders, en dat maakt dat hogere transfersnelheden een voelbare impact hebben op de workflow.

Kaartlezer

In eerste instantie plant Sony om een 128 GB en een 256 GB-versie van de kaarten uit te brengen. Een versie met 512 GB aan opslag moet later volgen. De eerste exemplaren liggen in de zomer in de winkel voor een nog niet gecommuniceerde prijs.

Naast de kaartjes lanceert Sony ook een bijpassende kaartlezer, zodat je ook effectief iets hebt aan de enorme transfersnelheden. De geoptimaliseerde MRW-G1-kaartlezer krijgt robuuste specificaties mee, en moet zo een val van tot vijf meter hoog overleven.

Gerelateerd: Nieuwe specificatie SD-kaarten: SSD-prestaties en 128TB opslagcapaciteit

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home