Windows op ARM krijgt OneDrive

Microsoft OneDrive

Microsoft bouwt een native OneDrive-cliënt voor Windows voor ARM. Tegen het einde van het jaar mogen Insiders aan de slag gaan met een preview.

Hoewel Microsoft al sinds 2017 Windows op ARM ondersteunt, nam de softwarereus nooit de moeite om zijn OneDrive-cliënt effectief te herwerken naar de ARM-architectuur. Ook de lancering van de ARM-gebaseerde Surface Pro X door Microsoft zelf in 2019 bracht geen soelaas. OneDrive moet dus net als veel andere Windows-software via x86-emulatie draaien. Dat is inefficiënt en doet de voordelen van ARM als zuinige laptoparchitectuur deels teniet.

Apple eerst

Op Ignite 2021 kondigt Microsoft eindelijk een ARM-versie van OneDrive aan. Het valt op dat Microsoft OneDrive voor ARM vorige maand al aankondigde, maar dan voor eigenaars van ARM-gebaseerde MacBooks. Apple heeft veel meer succes met de uitrol van toestellen op de architectuur. Het is opvallend dat zelfs Microsoft sneller inzet op Apple-ARM dan op het eigen alternatief.

Een concrete lanceringsdatum verklapte Microsoft nog niet. Tegen het einde van dit jaar zou de native-versie van OneDrive wel beschikbaar zijn als preview voor Windows Insiders. Ter vergelijking: voor Apple M1-gebruikers verschijnt OneDrive als preview in december met uitrol van een finale versie begin 2022.

Beperkt enthousiasme

Microsoft onderneemt bitter weinig ter ondersteuning van Windows op ARM. Het OS is beschikbaar, maar daar houdt het op. De timing van de OneDrive-aankondiging lijkt intussen te suggereren dat Redmond net als andere ontwikkelaars gemotiveerd wordt door Apple om effectief in ARM te investeren. Wie een Windows-toestel zoekt, raden we voorlopig ten stelligste af om voor een ARM-toestel te kiezen, al vermoeden we dat die optie bij vrijwel niemand serieus op tafel ligt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home