Qualcomm toont Snapdragon 8s Gen 3: krachtpatser-light

Qualcomm toont een afgeroomde versie van zijn vlaggenschipprocessor. De Snapdragon 8s Gen 3 levert iets minder prestaties, maar zal in telefoons met een iets scherper prijskaartje zitten.

Wil je goed, maar het allerbeste? Dan heeft Qualcomm de Snapdragon 8s Gen 3 in z’n portfolio. De chipspecialist lanceert die processor voor smartphones als een light-variant van de gewone Snapdragon 8 Gen 3, die bedoeld is voor de krachtigste telefoons van het moment. Verwacht deze CPU in premiumtoestellen net onder de absolute top, waar prijs opnieuw een factor wordt.

Afgeroomde configuratie

Waar de gewone Snapdragon 8 Gen 3 een 1-5-3-configuratie heeft, krijgt deze chip een 1-4-3-combinatie van kernen. De ARM Cortex X4 is ook hier de eenzame krachtpatser, maar die wordt bijgestaan door vier in de plaats van vijf gemiddelde kernen. De primaire kern krijgt bovendien een iets lagere klokfrequentie mee: 3 GHz in de plaats van 3,4 GHz.

De model in deze s-versie is een generatie ouder maar Wifi 7 tekent wel present. Je kan ook AI-modellen draaien op deze chip moest je dat willen. Voornamelijk Chinese smartphones zullen deze processor eerst omarmen.

De Snapdragon 8 Gen 3 is voor veel situaties overkill. Dat Qualcomm nu een krachtige chip lanceert die het toch een beetje rustiger aandoet, kan voor interessante toestellen aan een interessanter prijspunt zorgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home