MediaTek wil ook ARM-chips voor Windows-pc’s maken

MediaTek wil volgend jaar een eigen ARM-gebaseerde CPU lanceren voor Windows-laptops, in navolging van de Snapdragon X Elite van concurrent Qualcomm.

MediaTek wil processors voor laptops bouwen. Dat weet Reuters. In 2025 al moeten de eerste CPU’s voor Windows-computers beschikbaar zijn. MediaTek gaat daarmee grote concurrent Qualcomm achterna.

Zit er geen chip van Qualcomm in je Android-smartphone, dan draait die hoogstwaarschijnlijk op een exemplaar van het Taiwanese MediaTek. Dat bedrijf zet ARM-designs van Arm om in eigen chips, die erg populair zijn in het Oosten en ook bij ons goed vertegenwoordigd zijn in doorgaans iets goedkopere smartphones.

Qualcomm maakte dit jaar de sprong van smartphone naar laptopop met de lancering van de Snapdragon X Elite en X Plus: twee ARM-chips gebouwd op maat van laptops. Microsoft omarmt die processors met Windows voor ARM en laptopfabrikanten zoals Dell staan te springen om toestellen met de nieuwe chips uit te brengen. MediaTek wil nu ook een deel van de koek.

Onduidelijke chip

Hoe de MediaTek-processor er precies gaat uitzien, is onduidelijk. De chip zelf zal wel een AI-component hebben, aangezien dat de realiteit is waarin we vandaag leven. De timing valt wel op, aangezien 2025 best snel is voor wat in theorie een geavanceerde chip moet zijn.

Tegen dan zal wel duidelijker zijn of er een grote vraag is naar Windows op ARM. De hardware lijkt stilaan van grond te komen, maar de optimalisatie van Windows en andere software blijft op dit moment een open vraag.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home