Qualcomm toont Snapdragon 8 Gen 3 voor topsmartphones

Qualcomm laat zien welke SoC er in de premium telefoons van morgen zal zitten. De Snapdragon 8 Gen 3 is ongeveer hetzelfde maar beter dan zijn voorganger, met een extra dosis AI-hype.

Qualcomm lanceert de Snapdragon 8 Gen 3. Die mobiele processor volgt de Gen 2 op, en is net als zijn voorgangers gebouwd op maat van de krachtigste en duurste smartphones aan de bovenkant van het segment van de Android-telefoonfabrikanten. De chip zou zo’n 30 procent beter presteren dan vorige edities, wat in theorie betekent dat je smartphone meer pk’s voor minder stroomverbruik krijgt.

CPU en GPU

Qualcomm kiest voor een iets andere CPU lay-out dan gewoonlijk. De nieuwe chip heeft een 1-5-2-configuratie: één grote en krachtige rekenkern (de Arm Cortex X4) wordt bijgestaan door vijf gemiddelde kernen en twee kleine efficiëntiekernen. De Cortex X4 heeft een kloksnelheid van 3,3 GHz en de efficiëntiekernen krijgen een frequentie van 2,3 GHz mee. De vijf gemiddelde kernen hebben een verschillende klokfrequentie: drie exemplaren kunnen tot 3,2 GHz klimmen, twee houden het op 3 GHz. Dat allegaartje van kernen en frequenties moet ervoor zorgen dat workloads steeds zo vlot en zo zuinig mogelijk draaien.

De precieze naam van de medium- en efficiëntie-kernen deelt Qualcomm niet mee en zelfs een typenummer voor de Adreno-GPU ontbreekt. Dat is frappant, aangezien de GPU net één van de sterktes is van mobiele Qualcomm-chips. De Adreno zou wel 25 procent beter presteren dan de GPU in vorige edities.

AI op je smartphone

Het gebrek aan details voor CPU en GPU is het gevolg van een ietwat dubieuze focus op AI tijdens de lancering. De Snapdragon 8 Gen 3 heeft een Hexagon-NPU aan boord en daar maakt Qualcomm meer van dan het is. Zo’n NPU is fantastisch om AI-functies te accelereren die bijvoorbeeld in de camera zitten, maar we denken dat er weinig mensen staan te springen om echt AI-modellen lokaal op hun smartphone te draaien.

lees ook

Qualcomm lanceert Snapdragon X Elite voor laptops: toekomst voor Windows op ARM?

Qualcomm is het daar niet mee eens, en ziet een toekomst waarin smartphonegebruikers plots wel lokaal generatieve AI-modellen gaan draaien op hun kleine toestel met beperkt batterijleven, terwijl zo’n dingen natuurlijk beter in de cloud of op een pc draaien. De NPU opent wel de deur naar leuke maar niet essentiële foto- en videobewerkingsfuncties, wat leuk kan zijn. Hopelijk hebben de ontwikkelaars van de Snapdragon 8 Gen 3 voldoende gefocust op CPU en GPU, waar 99 procent van de smartphonegebruikers eventuele verbeteringen ook effectief zal voelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home