Publieke bèta macOS Monterey beschikbaar

apple macos monterey

Gisteren lanceerde Apple meerdere publieke bèta’s: iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8. Vandaag voegt de technologiereus ook macOS 12.0 Monterey toe aan het rijtje. De uitrol van de bèta is al begonnen, maar het kan even duren voordat de update voor iedereen beschikbaar is. 

Monterey is de eerste nieuwe OS-uitgave sinds Apple vorig jaar de eerste Macs met M1 chip uitbracht. Uiteraard werkt de nieuwe versie van het Apple-besturingssysteem op apparaten met de nieuwe Apple-processor. Daarnaast is het OS beschikbaar voor de volgende Intel Macs:

  • iMac: eind 2015 en nieuwer
  • iMac Pro: 2017 en nieuwer
  • MacBook air: begin 2015 en nieuwer
  • MacBook Pro: begin 2015 en nieuwer
  • Mac mini: eind 2014 en nieuwer
  • MacBook: begin 2016 en nieuwer

De grootste veranderingen die macOS 12.0 Monterey met zich meebrengt, zitten in Safari, FaceTime, Shortcuts en een toevoeging aan de Universal Control functie waardoor verschillende Apple-apparaten beter met elkaar gaan communiceren. 

Safari krijgt een makeover

Met elke macOS-vernieuwing krijgt de Safari-browser een aantal nieuwe functies. De verandering die Monterey met zich meebrengt, is echter een stuk groter dan we in de afgelopen jaren zagen. 

Doordat de taakbalk van Safari naar boven wordt geschoven en naast de tabbladen komt te staan, ziet Safari er behoorlijk anders uit. Ook de tabbladen zelf krijgen een nieuwe look en lijken te zweven. In plaats van dat je enkel tabbladen kan gebruiken, kan je voortaan ook werken met tab-groepen, waarmee je meerdere sites gezamenlijk kunt bewaren. De functionaliteit werkt naadloos samen met iOS en je kan de tabbladen die je op je MacBook bewaart direct openen op je iPhone. 

apple macos monterey

Samen series kijken via FaceTime

De grootste toevoeging die FaceTime krijgt, is de mogelijkheid om films en series te streamen via een FaceTime-gesprek. Zo kan je samen kijken, zonder dat je samen hoeft te zijn. 

Je kan Apple-diensten als TV+ en Music streamen via FaceTime, maar daarnaast zijn er ook een aantal partners geïntegreerd, waaronder Disney+, Hulu, HBO Max, NBA, Twitch, TikTok, MasterClass, ESPN+, Paramount+ en PlutoTV. Wat opvalt, is dat YouTube en Netflix nog niet beschikbaar zijn. Gelukkig stelt Apple zijn API open voor ontwikkelaars, dus het zal niet al te lang duren voordat je ook samen je favoriete Netflix serie kunt bingen via FaceTime. 

Nieuwe Focus-modus

Nog een vernieuwing binnen macOS Monterey is de Focus-modus. Deze functie bouwt verder op de Niet Storen-functie. In plaats van dat je alle notificaties uitschakelt, kun je met de Focus-modus specifieke notificaties in- en uitschakelen. Standaard biedt Apple instellingen voor Werk en Slaap. Daarnaast kun je ook je eigen modus bepalen door handmatig te selecteren welke onderbrekingen je toestaat. 

apple macos monterey

Apple-apparaten gaan nóg beter communiceren

Op het gebied van hardware is Universal Control de meest interessante toevoeging. De functie maakt het mogelijk om draadloze toetsenborden en trackpads te delen met meerdere Macs en iPads. Een iPad kan dankzij deze functie dienen als een tweede scherm, maar behoudt ondertussen ook zijn iPad-functionaliteit. 

Nog een manier waarop Apple-apparaten beter met elkaar gaan communiceren, is AirPlay to Mac. Met deze functie kun je content delen vanaf je iPhone of ander Apple-apparaat naar het grote scherm van je Mac. Ook kan de computer dienen als Airplay-speaker. 

Apple macOS Monterey Shortcuts

Shortcuts komt naar macOS

De laatste nieuwe grote verandering die Apple met Monterey toevoegt, is Shortcuts. De tool was al onderdeel van iOS en komt nu ook naar macOS. Om gebruikers op gang te helpen met Shortcuts, biedt Apple een galerij met kant-en-klare shortcuts die ze kunnen toepassen. De komst van Shortcuts naar macOS, maakt het programma Automator overbodig. Het programma blijft echter nog wel even beschikbaar, zodat gebruikers op hun eigen tempo kunnen overstappen naar Shortcuts.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home