Ook oudere pc’s krijgen Windows 11 maar onder voorwaarden

Windows 11 versie

Het lijkt er op dat Microsoft de installatie van Windows 11 op computers met oudere processors niet zal tegenhouden, al neemt de softwarereus geen verantwoordelijkheid op zich.

De minimumsysteemvereisten voor Windows 11 zijn best strikt. Naast een TPM 2.0-chip eist Microsoft dat er een moderne processor onder de motorkap zit. Oudere exemplaren zijn krachtig genoeg maar missen officiële ondersteuning. Het lijkt er nu op dat Microsoft de installatie van Windows 11 op computers met zo’n oudere CPU niet zal tegenhouden, al komt de verantwoordelijkheid voor de upgrade volledig bij de consument te liggen.

Disclaimer

Dat ontdekte The Verge. Voor de installatie van de recentste bètaversie van Windows 11 op een oudere computer toonde Microsoft een disclaimer tijdens de installatie. Daarin staat te lezen dat het systeem niet aan de minimumvereisten voldoet. Die vereisten zorgen voor een betrouwbare en kwaliteitsvolle Windows-ervaring klinkt het. Windows 11 installeren gebeurt dan ook op eigen risico zonder ondersteuning van Microsoft zelf. Een succesvolle installatie houdt geen recht op toekomstige updates in en eventuele problemen vallen niet onder de garantie, klinkt het.

Gebruikers moeten die voorwaarden accepteren voor ze de installatie kunnen verderzetten. De waiver heeft bovendien enkel betrekking op computers met een oudere processor. Windows 11 vereist ook andere zaken zoals de TPM 2.0-chip om naar behoren te functioneren.

Upgrade op eigen risico

Wie een iets oudere computer heeft en echt Windows 11 wil, lijkt dus te kunnen upgraden onder strikte voorwaarden. In een bedrijfscontext is een dergelijke upgrade geen aanrader omdat Microsoft helemaal geen verbintenis aangaat inzake updates. Het is dan ook onduidelijk in welke mate kritieke beveiligingsupdates vlot zullen doorstromen naar dergelijke Windows 11-installaties.

De uitrol van Windows 11 start op 5 oktober. Je kan de compatibiliteit van je systeem zelf checken met een tool van Microsoft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home