Nvidia verwijt Moore voor hoge GPU-prijzen

Nvidia GeForce RTX 4090

Nvidia vraagt flink door voor zijn nieuwe GeForce-GPU’s, maar heeft volgens de CEO geen keuze. De wet van Moore is volgens hem afgelopen en chipprijzen zullen niet meer meteen dalen.

Nvidia introduceerde pas zijn GeForce RTX 40-reeks, gebaseerd op de splinternieuwe Ada Lovelace-architectuur. De GPU-specialist lanceerde drie kaarten in het gamma: twee variaties van een GeForce RTX 4080 en een GeForce RTX 4090. De adviesprijs voor de modellen ligt tussen de 1.099 en de 2.000 euro.

Dat is veel. Een deel van de verantwoordelijkheid van de prijsstijging ligt bij de huidige economische situatie. De euro staat zwak tegenover de Amerikaanse dollar, waardoor fabrikanten de europrijzen voor nieuwe producten opkrikken. Ook in de VS zijn de GPU’s echter duurder dan gewoonlijk.

Betere prestaties en inflatie

Nvidia-CEO Jensen Huang verdedigt de prijzen. Hij wijst erop dat de nieuwe GPU’s significant beter presteren. Voor het topmodel klopt dat argument. Inflatie in rekening genomen is de RTX 4090 niet zo vreemd geprijsd vergeleken met de introductie van de RTX 3090.

Voor de RTX 3080-kaarten geldt er een ander verhaal. Die zijn wel degelijk zo’n 100 dollar duurder. Daar komt nog bij dat er vandaag geen sprake is van een relatief instapmodel zoals de RTX 3070 destijds. De GeForce RTX 4080 (12 GB) lijkt die rol te vervullen, wat het prijsverschil met de eerdere generatie nog opvallender maakt.

Hogere kosten

Huang stelt dat we maar beter wennen aan dergelijke prijzen. “Een twaalf inch wafer is een stuk duurder vandaag”, legt hij uit, verwijzende naar de productiekost van de GPU’s. “Het idee dat chips in prijs zullen dalen, is verleden tijd.” Volgens Huang heeft de wet van Moore zo afgedaan en bevinden we ons vandaag in een andere realiteit.

Huang is niet de eerste die de dood van Moore ziet. De vraag is of de wet van de brave man effectief begraven zal blijven. De regel heeft immers vooral betrekking op bedrijven, hun tempo van ontwikkeling en prijszetting. Als Nvidia iedere twee jaar een dubbel zo krachtige GPU aan dezelfde prijs in de markt wil zetten, kan het dat. De uitdaging is wel groter dan ooit, en het lijkt er op dat de markt dat niet meer verwacht. Dat geeft Nvidia de kans om Moore achter zich te laten. De vraag is dan of AMD dat ook doet, dan wel van het momentum gebruik maakt om zich te profileren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home