Nokia-licentiehouder HMD Global haalt 230 miljoen dollar op

Nokia HMD

HMD Global, licentiehouder voor Nokia-smartphones wereldwijd, heeft in een nieuwe investeringsronde 230 miljoen dollar opgehaald. Belangrijke partners in de nieuwe ronde zijn Google, Qualcomm en Nokia Technologies.

Het nieuws is opvallend middenin de slechtste periode voor de smartphone-industrie ooit. Het coronavirus zorgt ervoor dat heel wat bedrijven hun smartphones minder snel upgraden of zelfs annuleren door de onzekere economische situatie.

HMD Global mikt met zijn toestellen in de competitieve sub-400 euro-categorie waar het vecht tegen merken zoals Samsung, Motorola, Xiaomi en Oppo. Volgens analisten krijgt de budgetcategorie binnen de smartphonemarkt minder klappen omdat duurdere vlaggenschepen minder worden overwogen.

HMD Global heeft overigens één extra troef vergeleken met de concurrentie: Android One. Hiermee krijg je gegarandeerd drie jaar security-updates en twee jaar OS-updates. Enkel Motorola doet dit bij een aantal toestellen. Verder is nagenoeg de hele line-up van HMD Global gecertificeerd voor Android Enterprise om toestellen vlot te beheren in bedrijven.

Belangrijke focuspunten

De nieuwe investeringsronde maakt ruimte om betaalbare 5G-smartphones op de markt te introduceren. HMD Global zet de komende periode ook sterk in op samenwerkingen met Amerikaanse providers om het gat op te vullen dat Chinese fabrikanten zoals Huawei achterlieten sinds de verstrengde regels van President Trump.

Een tweede luik binnen de investeringsronde is de transitie naar digital first-oplossingen naar aanleiding van het coronavirus. Belangrijke groeimarkten worden verder uitgebreid met recent geïntroduceerde activiteiten in Brazilië, Afrika en India.

Tot slot moet het extra geld ruimte maken om verder te groeien als wereldwijde service provider. HMD Global wil zich op termijn minder afhankelijk maken van smartphoneverkopen. Dit jaar lanceerde het al HMD Connect, een internationale dataroamingdienst, en kocht het Valona Labs in Finland met focus op software, beveiliging en dienst.

Android One

In een recent gesprek met HMD Global heeft het bedrijf een duidelijke ambitie om de zakelijke markt aan te vallen met zijn scherp geprijsde toestellen en diensten. Met Android One hebben ze daar een belangrijke troef in handen met gegarandeerde security-updates over een periode van drie jaar.

Stefan De Clerck, General Manager bij HMD Global Benelux: “Dankzij die strategie zitten we vaak in tenders met Samsung en Apple en oogsten we succes met onze toestellen in het laag- en middensegment. Je moet maar eens nagaan wat het updatebeleid is bij andere Android-fabrikanten in beide segmenten. Die resultaten zijn weinig positief.”

Tip: HMD Global wil Nokia-smartphones pivoteren richting de zakelijke markt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home