Lenovo valt Apple aan met ThinkPad X13s: premium-laptop met Arm vanbinnen

Lenovo lanceert op MWC een premium laptop met Qualcomm Snapdragon-processor aan de binnenkant. In theorie klinkt het toestel interessant, al zijn Windows en ARM in de praktijk nog niet vaak een topcombinatie geweest.

Op het Mobile World Congress in Barcelona lanceert Lenovo de ThinkPad X13s Gen 1: een splinternieuw toestel in de premium ThinkPad X-familie van de Chinese laptopbouwer. De computer valt op omdat hij rond het Qualcomm Snapdragon-platform is gebouwd. Lenovo heeft naar eigen zeggen vier jaar lang samengewerkt met zowel Qualcomm als Microsoft om de laptop te ontwikkelen.

Qualcomm Snapdragon

Kloppend hard is de nieuwste versie van de Qualcomm Snapdragon 8cx. Die chip ontwikkelde het bedrijf speciaal voor gebruik in laptops. De Snapdragon 8cx Gen 3 moet tot 85 procent betere CPU-prestaties en tot 65 procent betere GPU-prestaties bieden in vergelijking met de vorige generatie volgens Lenovo. De chip valt vooral op omdat hij gebaseerd is op de ARM-architectuur en niet op x86 zoals de processors van Intel en AMD.

Microsoft probeert al een tijdje om zijn Windows-ecosysteem uit te breiden naar ARM, met matig succes. De Surface Pro X van Microsoft zelf draait bijvoorbeeld op een ARM-chip, maar dat toestel is weinig meer dan een nicheproduct. De ondersteuning van het bredere Windows-ecosysteem voor de architectuur blijft bovendien beperkt. Apple omarmt van zijn kant ARM met een passie. De Apple-computers gebaseerd op de zelf ontwikkelde M1-chips presteren over de ganse lijn uitstekend en kunnen wel rekenen op geoptimaliseerde software. Daartoe werkt Apple actief samen met softwarepartners.

Ambitie

Lenovo onderneemt met de ThinkPad X13s een moedige poging om de kar te trekken. De dunne en lichte laptop zou tot 28 uur meegaan op één batterijlading. De laptop ondersteunt verder millimeterwave-5G, al is dat bij ons voorlopig een waardeloze functie. Je zal nog nergens een 5G-netwerk tegenkomen dat die frequenties gebruikt.

De laptop weegt 1,06 kg en is voor een groot stuk uit duurzame materialen ontwikkeld. Het toestel draait de ARM-versie van Windows 11 Pro. Lenovo geeft aan samengewerkt te hebben met ISV’s ‘van topklasse’ om toepassingen te optimaliseren voor Windows op ARM. Ook de emulatie van x86-apps zou verbeterd zijn, zodat je legacy-toepassingen kan draaien. Het is onduidelijk hoe vlot die in de praktijk zullen draaien. Aangezien het Windows-ecosysteem ARM voorlopig slechts beperkt native omarmt, zal daar veel van afhangen.

De Lenovo ThinkPad X13s is vanaf mei verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1.399 euro. We zijn benieuwd of de ARM-chip in het toestel zal aanvoelen als een verfrissende meerwaarde, dan wel een gecompliceerde beperking in vergelijking met andere Windows-laptops. Op MWC kondigde Lenovo verder nog een heleboel traditionele zakelijke laptops aan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home