Kladblok in Windows 11 kan eindelijk tekens tellen

windows 11

De basisfunctie is al 40 jaar afwezig, maar wordt nu eindelijk geïntegreerd. Stap voor stap wordt Kladblok meer bruikbaar.

Is er iemand fan van Kladblok in Windows? De toepassing wordt al tientallen jaren stiefmoederlijk behandeld door Microsoft om iedereen richting het Office-pakket te duwen met Word als functioneler alternatief.

Stap voor stap werkt Microsoft nu aan een betere kladblok zodat je niet direct een Office-pakket moet installeren in de toekomst. Eind 2021 introduceerde het nog de donkere modus en begin dit jaar kreeg de toepassing ook tabbladen. Sluit je Kladblok, dan onthoudt die je open tabbladen zodat je nooit je werk verliest.

Nu voegt Microsoft een nieuwe functie toe in Kladblok op Windows 11: een tekenteller. Windows Insiders (bètatesters) binnen de Canary- en Dev-kanalen hebben nu een update binnen waar onderaan een teller staat, net zoals in Word, om het aantal tekens te tellen.

Bètatesters kunnen nu ook direct in het optiemenu kiezen om een bestand in Kladblok te openen om te bewerken.

Het is voorlopig onduidelijk wanneer alle Windows 11-gebruikers de nieuwe functies mogen verwachten. Sommige functies worden na een paar weken al publiek uitgerold, anderen blijven maanden in testfase.

Notepad++ als alternatief

Het lijkt gek om ruchtbaarheid te geven aan zo’n kleine nieuwe functie, maar het is een belangrijke stap richting een evolutie van Kladblok richting een gratis basisalternatief voor Word. We zijn daar nog lang niet, tekstopmaak blijft onbestaande, maar wie weet in de toekomst met Windows 12 of andere projecten.  

Wie liever niet direct aan de slag gaat met Word, kan altijd het gratis Notepad++ downloaden. De opensource-variant zit tjokvol tools voor gewone gebruikers en ontwikkelaars. Recent werd nog Notepad++ v8.6 gelanceerd, een speciale verjaardagversie om het 20-jarig bestaan te vieren. Wie benieuwd is, klikt hier om de tool te downloaden voor Windows 11, Windows 10 of Windows 7.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home