iPhone 15 riskeert oververhitting tijdens het opladen – update

smartphone in brand

Early adopters van de iPhone 15 rapporteren dat hun toestel tijdens het laden temperaturen van boven de veertig graden kan bereiken. Een gevolg van het nieuwe design? Niet volgens Apple.

Update 02/10: Apple heeft op zaterdag aan Wall Street Journal bevestigd dat het een software-update zal uitrollen. Een bug in iOS 17 ligt volgens de fabrikant (grotendeels) aan de hitteproblemen van de iPhone 15. Het titanium frame of de aanwezigheid van de USB-C-poort heeft geen invloed op de temperatuur van het toestel, aldus Apple.


Origineel artikel 29/09: De iPhone 15 ligt nog maar een week in de winkelrekken, maar de nieuwe modellen zijn nu al veelbesproken. Met name de (noodgedwongen) switch naar USB-C en het titanium frame van de Pro en Pro Max zijn populaire gespreksonderwerpen. De ervaringen van de early adopters gooien nog wat extra olie op het vuur (letterlijk): tijdens het opladen kan de iPhone 15 zo heet worden dat je het toestel niet meer kan vastpakken.

Uit verschillende posts op Reddit en het Apple-forum blijkt dat het niet om een geïsoleerd incident van één gedupeerde consument gaat. Er wordt melding gemaakt dat de iPhone temperaturen tot meer dan veertig graden Celsius kan bereiken, meer dan het temperatuurbereik dat Apple adviseert (max. 35°C).

Dit gebeurt voornamelijk tijdens het opladen en meer bepaald wanneer je de Fast Charging-modus aanzet (die in vergelijking met andere merken ook weer niet overdreven snel is). Maar er zijn ook consumenten die hun toestel voelen opwarmen tijdens dagelijks gebruik.

Titanium

Er gaan nu verschillende theorieën rond waarom de iPhone 15 veel warmer lijkt te worden dan zijn voorgangers. De A17 processor, gebakken op het 3nm-proces van TSMC, krijgt een beschuldigende vinger, maar volgens Apple-kenner Ming-Chi Kuo is dat onterecht. Hij wijst eerder in de richting van het design. Het warmteafvoergebied is kleiner om de iPhone 15 lichter te maken en ook het titanium van de Pro-modellen helpt niet voor de thermische efficiëntie.

Het titanium frame heeft dus duidelijk zijn voor- en nadelen. Het zorgt ervoor dat de iPhone 15 Pro lichter in je hand zit, maar het lijkt de smartphone niet steviger te maken. In een video van het YouTube-kanaal JerryRigsEverything zie je hoe gevoelig de titaniumbehuizing is voor krassen en andere vormen van schade.

lees ook

iPhone 15 Pro Max blijkt niet zo eenvoudig om zelf te repareren

In vuur en vlam

Deze eerste berichten doen ons terugdenken aan de Samsung Galaxy Note 7, die zelfs vuur kon vatten tijdens het opladen. De affaire heeft diepe sporen nagelaten bij Samsung, want de fabrikant durft nog steeds geen snelle lader op de markt te brengen. Zulke extreme gevallen vinden gelukkig nog niet plaats bij de iPhone 15.

Voor zijn oudere modellen kampt Apple dan weer met een ander probleem: straling. Frankrijk sloeg de iPhone 12 tijdelijk in de ban omdat het gebruikers aan hogere dosissen SAR-straling blootstelde dan toegelaten volgens de normen en ook in België was er even sprake van een onderzoek. Na een software-update is dit probleem van de baan, Apple hoopt de temperatuurproblemen van de iPhone 15 ook op deze manier op te lossen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home