iPhone 12 weer welkom in Frankrijk na stralingsperikelen

iphone 12

Volgens Frankrijk overschrijft de iPhone 12 de SAR-waarde significant, waardoor de verkoop wordt opgeschort. Apple gaat niet akkoord en schermt met certificeringen die een ander verhaal vertellen. Na een iOS-update is alles weer koek en ei.

Update 14/09 14u31: De verkoopban in Frankrijk vindt gehoor over de grenzen. Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) zou BIPT hebben opgedragen om een grondig onderzoek te voeren naar de mogelijke gezondheidsgevaren van Apple-producten, schrijft DataNews. Dat onderzoek zou zich ook niet beperken tot de iPhone 12.

In Nederland overweegt de nationale telecomregulator om Apple op het matje te roepen om meer uitleg te verschaffen, staat te lezen in het Algemeen Dagblad. Ook Duitsland en Italië overwegen maatregelen.

Update 15/09 13u15: Apple laat via Reuters weten dat het een software-update gaat uitrollen. De iPhonebouwer hoopt dat de zaak daarmee afgerond is.

Update 11/10 08u02: De update is goedgekeurd door de Franse regulator en zal spoedig uitrollen naar iOS-gebruikers.


Origineel artikel 13/09 16u15: Toevallig tijdens de lancering van de iPhone 15 en iPhone 15 Pro lanceert het Franse nationale frequentie-agentschap (ANFR) dat de iPhone 12 de grenswaarde overschrijdt wat betreft elektromagnetische straling. Het probleem schuilt hem in de Specific Absorption Rate (SAR). Het ANFR claimt dat die de Europese limieten overschrijdt.

SAR is een maat voor de snelheid waarmee energie door een menselijk lichaam wordt opgenomen wanneer het wordt blootgesteld aan een radiofrequent elektromagnetisch veld. De maximumlimiet ligt op 4 W/kg, gemiddeld gemeten over een periode van zes minuten. Er zijn twee meetpunten: hoofd en been (broekzak).

De hoofdwaarde vormt geen probleem, maar het is de beenwaarde die de limiet overschrijdt. Het ANFR meet tijdens zijn test 5,74 W/kg. Als gevolg van die meting heeft de instantie direct een nationaal verkoopverbod ingeroepen. Het ANFR heeft een oplossing bij Apple opgevraagd. Komt die er niet, dan moet het toestel worden teruggeroepen.

Apple gaat in de tegenaanval

Apple reageert verbaasd over de claim van de ANFR en zegt dat de iPhone 12 als compliant werd gecertificeerd door autoriteiten wereldwijd die de standaarden hanteren. Het heeft ook bewijzen aan het ANFR overgemaakt met de nodige bewijzen, aldus The Register.

In theorie kan Apple het probleem oplossen met een software-update. Het ANFR laat alvast weten dat het alle correcties die door Apple zou uitvoeren, zal superviseren.

De iPhone 12 dateert van 2020 en de verkoop wordt net gestaakt met de lancering van de iPhone 15 in de eigen online winkel van Apple. Het ‘goedkoopste ‘oudste’ model is vandaag de iPhone 13. Dat neemt niet weg dat er mogelijk nog heel wat stock in winkels ligt dat nu niet mag worden verkocht. Ook de verkoop van refurbished toestellen van de iPhone 12 wordt gestaakt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home