iPhone 14 Pro heeft kleinere notch en always-on-scherm

Apple-iPhone-14-Pro

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max krijgen een nieuwe, verkleinde notch die in het scherm zit, een always-on-scherm en voor het eerst een 48-megapixelcamera.

Apple voert de grootste redesign in jaren door met de nieuwe iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max, de twee toptoestellen binnen het iPhone 14-gamma. Weg is de dramatisch brede notch bovenaan, in de plaats krijg je een pilvormige uitsnijding in het scherm bovenaan. Binnenin zit de camera en Face ID-gezichtsherkenning. Apple heeft de notch kunnen verkleinen door de nabijheidssensor achter het scherm te installeren.

Opvallend is dat Apple het nieuwe design omarmt met heel leuke animaties. Onder de noemer Dynamic Island worden notificaties op een toffe manier gebracht.

iPhone 14 Pro Notch

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max krijgen respectievelijk een 6,1 inch- en 6,7 inchscherm. Beide hebben hetzelfde 120 Hz OLED-paneel als hun voorganger.

Always-on-scherm

Nieuw is het always-on-scherm dat samenwerkt met een nieuwe widget voor je vergrendelingsscherm. Het ondersteunt informatie zoals herinneringen, kalender, weer en berichten om je direct informatie te geven zonder dat je het scherm helemaal moet inschakelen. Ook je bureaublad wordt minder helder gemaakt.

Apple iPhone 14 Pro Always on scherm

Android-gebruikers genieten al jaren van deze functie, Apple beslist nu dat iPhone-gebruikers ook eindelijk aan de beurt zijn.

Apple ondersteunt een dynamische refresh rate tot 1 Hz om maximaal energie te besparen bij het always-onscherm.

Apple A16 Bionic

Binnenin de twee iPhone 14 Pro-modellen zit een fonkelnieuwe A16 Bionic-chip. Op de 4 nanometerchip zitten 16 miljard transistors. De chip heeft specifieke componenten aan boord om AI en andere taken te versnellen binnen iOS.

De Apple A16 Bionic heeft een CPU met twee hoge prestatiekernen en vier efficiëntiekernen. De focus ligt dit jaar op een betere efficiëntie met 20 procent zuinigere prestatiekernen.

De geïntegreerde GPU heeft vijf kernen en de neural engine krijgt er 16. Volgens Apple heeft de GPU in de A16 Bionic tot 50 procent meer geheugenbandbreedte.

Nieuwe 48 megapixelcamera

Zoals het bij de Pro-modellen hoort, ligt de focus opnieuw sterk op cameraprestaties. Zowel de iPhone 14 Pro als iPhone 14 Pro Max hebben voortaan een 48-megapixel hoofdcamera (f/1.78, 24 mm) in plaats van de traditionele 12 megapixelvariant. Het resultaat is nog altijd wel een 12-megapixelfoto (via pixel binning) om maximaal licht op te nemen. De nieuwe sensor optimaliseert ook details in Apples ProRAW-formaat.

iPhone-14-Pro-Max

Naast de hoofdcamera krijgt ook de breedhoekcamera een upgrade voor macrofotografie en registreert de sensor tot drie keer meer licht. De telefotolens zou tot twee keer meer licht kunnen opvangen. De flits is dubbel zo sterk dan vorige modellen en reageert op de focale lengte van foto’s.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe iPhone 14 Pro-modellen zijn vanaf 16 september beschikbaar en kan je nu vooraf bestellen. Je kan uit vier kleuren kiezen: paars, goud, zilver of zwart. Er zit opnieuw geen lader in de doos, enkel een Lightning naar USB-C-kabel zodat je een eigen USB-C-lader kan gebruiken. De nieuwe iPhones lanceren met iOS 16, dat tegelijk vanaf 12 september ook beschikbaar is voor andere modellen.

lees ook

Apple onthult iPhone 14 officieel, geen iPhone Mini meer

De iPhone 14 Pro start vanaf 1.329 euro voor 128 GB interne opslag en klimt naar een stevige 1.979 euro voor de 1 TB-optie. De twee tussenstops, 256 GB en 512 GB, kosten respectievelijk 1.459 euro en 1.719 euro.

Prijzen van de iPhone 14 Pro Max starten vanaf 1.479 euro voor 128 GB opslag. Andere opties zijn 256 GB (1.609 euro), 512 GB (1.869 euro) en 1 TB voor een hallucinante 2.129 euro.

Alle bovenstaande prijzen zijn inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home