Instap M2-MacBook Pro is trager dan zijn voorganger

Het instapmodel van de nieuwe MacBook Pro met M2-chip met 8 GB aan RAM zou trager zijn dan de M1-versie en een heleboel prestaties inboeten vergeleken met de 16 GB-editie.

Na tests van reviewers op het internet blijkt dat de nieuwe MacBook Pro met M2-chip en 8 GB aan RAM van Apple geen gebalanceerd product is. De computer zou zowaar slechter presteren dan zijn voorganger. Vergeleken met de M2-MacBook met 16 GB RAM is het verschil eveneens significant, met extreem prestatieverlies voor het instapmodel tijdens zware workloads.

Te bescheiden SSD-connectie

Apple heeft er blijkbaar voor gekozen om de 8 GB M2-laptop met een 256 GB SSD maar de helft van de SSD controller channels te geven vergeleken met de M1. Wanneer het RAM-geheugen van de laptop vol zit bij een zware workload, gaat de M2-chip data rechtstreeks van de SSD halen. Het ene SSD-kanaal biedt onvoldoende capaciteit om de laptop op dat moment nog bruikbaar te maken. Voor de voorganger met M1 voorzag Apple wel genoeg bandbreedte naar de SSD, zodat dat toestel wel responsief bleef. M2-MacBook Pro’s met grotere SSD’s lijken evenmin getroffen.

Al naargelang de tests is de M1 met 8 GB en een kleine SSD zo’n 23 procent trager dan zijn broertje met 16 GB. Voor de vergelijkbare M2-modellen loopt te vertraging op tot 79 procent.

Slechter dan een Celeron

De grootste vertragingen doen zich voor wanneer het geheugen van de 8 GB M2-laptop volloopt, maar ook tijdens andere taken komt de laptop verrassend traag uit de hoek. Dat betekent concreet dat het toestel onbruikbaar wordt wanneer je bijvoorbeeld een video laat renderen, en dan gelijktijdig browsen in dat geval al geen aangename optie meer is. Dit instaptoestel heeft een adviesprijs van 1.619 euro maar presteert onder een zware werklast volgens de rapporten slechter dan een Windows-laptop met Celeron-processor van amper 500 euro.

8 GB RAM is vandaag niet meer zo heel veel, maar het zou in een laptop van dit kaliber moeten volstaan om tijdens het uitvoeren van één zware taak ander lichter werk zoals browsen toch nog mogelijk te maken. Dat is niet teveel gevraagd, bewijst Apple zelf met de M1 MacBook Pro die met een gelijkaardige configuratie wel bruikbaar maakt.

Koop geen instap M2-MacBook Pro

Alles wijst er dan ook op dat de instap M2 MacBook Pro met 256 GB SSD op dit moment een heel slechte aankoop is. Zodra je voor een grotere SSD of 512 GB aan SSD-opslag kiest, stellen de problemen zich niet meer zo prominent. Zoek je toch naar een instapmodel, probeer dan een MacBook Pro met M1 op de kop te tikken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home