HP introduceert zijn eerste vouwbare ‘3-in-1’-pc voor 5.000 dollar

hp spectre foldable pc
Bron: HP

Na Lenovo en Asus waagt HP zich nu ook aan een vouwbare laptop. De HP Spectre Foldable PC moet de eerste ‘3-in-1’-pc worden. De pc zal je niet één, maar twee armen en twee benen kosten.

HP pakt vandaag uit met de Spectre Foldable PC. Zoals de naam doet vermoeden, gaat het om een vouwbare laptop. HP volgt hiermee in de voetsporen van de Lenovo Thinkpad X1 Fold en de Asus Zenbook Fold. De grote woorden worden niet geschuwd door de fabrikant want HP beweert dat zijn nieuwste paradepaardje een ‘3-in-1’-pc is die vlot wisselt tussen laptop of tablet, maar je ook nog eens als een draagbare desktop kan gebruiken.

Qua vormfactor heeft de HP Spectre Foldable PC het meest weg van het model van Asus. HP stopt eveneens een 17 inch oled-scherm in het chassis, die je in zijn volledige grootte als tablet kan gebruiken met de meegeleverde stylus. Plooi je het scherm in twee en plaats je het toetsenbord op de onderste helft, beschik je over een 12,3 inch laptop. De laptop van HP is met een gewicht van 1,3 kilogram wel slanker.

Anderhalf scherm

Er zitten nog enkele konijnen in de hoge hoed van HP. In de behuizing zit ook een uitklapbare ruggensteun zodat je het scherm verticaal of horizontaal kan rechtzetten. Het toetsenbord kan met bluetooth ook verbonden worden met het display zonder fysiek contact te hoeven maken om de ervaring van een desktop-pc na te bootsen.

De meest handige truc zit wellicht nog in de laptopstand. Je kan het toetsenbord verschuiven op de onderste schermhelft om een extra stukje vrij te maken, zodat je volgens HP ‘anderhalf scherm’ hebt. HP wil met deze modus de Snap-functies van Windows 11 optimaal benutten. De idee is dat je in het extra vrijgekomen scherm je mailbox of chatvensters kan wegzetten. Zo blijf je op de hoogte van inkomende mails en berichten zonder dat ze je uit je workflow halen.

Een rondje specificaties

De innovatieve vouwfactor is leuk meegenomen, maar HP zorgt ervoor dat je met de Spectre Foldable PC ook een volwaardige zakelijke laptop krijgt. Het oled-scherm telt 1920×2560 pixels en een geadverteerde helderheid van 500 cd/m². HP verwerkt ook twee Thunderbolt 4 poorten met usb-c-connectiviteit en een 5 MP webcam in de behuizing.

lees ook

HP Dragonfly G4 review: schoonheid met kleine kantjes

De processor is een Intel Core i7 met een geïntegreerde Iris Xe GPU. Aangevuld met 16 GB DDR5  RAM en 1 TB PCIe NVMe SSD opslag zou je aan rekenkracht niets te kort mogen komen voor ‘dagelijks gebruik’. HP claimt dat de batterij twaalf uur meegaat in laptopmodus en 11 uur in desktopmodus. Je kan ook rekenen op de software-ondersteuning die HP voorziet voor zijn zakelijke modellen, zoals de Wolf Security-hub.

Twee armen en twee benen

HP heeft duidelijk goed geanalyseerd wat Lenovo en Asus goed en minder goed hebben gedaan met hun vouwbare laptops. De HP Spectre Foldable PC lijkt alles in huis te hebben om hoge ogen te gooien en de eerste indrukken van Engadget, die al een exclusief testexemplaar in de handen kregen gestopt, klinken laaiend enthousiast. Gaat u nu even goed zitten, want er is zeker een maar: de prijs.

HP plakt in de Verenigde Staten een prijskaartje van 4.999 dollar op de laptop. Dat is bijna het dubbele van de Lenovo Thinkpad X1 Fold en ook een pak meer dan de Asus Zenbook Fold. De torenhoge prijs van de vouwbare modellen is een van de hoofdredenen waarom vouwbare laptops nog niet echt doorbreken (al zijn er ook de zichtbare gebreken bij de pioniersmodellen).

HP lijkt daar met de Spectre Foldable PC dus niet meteen verandering in te brengen. Hoge prijzen zijn ook een constante bij vouwbare smartphones, al kijken we daar toch al minder vreemd vanop als we ze zien in het straatbeeld.

lees ook

Samsung Galaxy Z Flip 5 review: neemt een groter coverscherm onze laatste twijfels weg?

Klanten in de Verenigde Staten kunnen vanaf vandaag de laptop vooruitbestellen. De eerste leveringen zullen volgen in oktober. HP zal later communiceren over beschikbaarheid en prijzen voor de Europese markt.


Bijgewerkt op 15/09 09u31 met een update van HP over beschikbaarheid en prijzen voor de Europese markt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home