Voorlopig kan je enkel een handvol toestellen zelf herstellen uit de duurdere Galaxy S-reeks in België en Nederland.
Na een pilootproject in de VS breidt Samsung zijn Self-Repair-programma uit naar Europa. In onder andere België en Nederland kan je nu zelf reparaties uitvoeren. Samsung levert reparatiesets, originele onderdelen en de nodige tools om alles op de juiste manier te vervangen.
Het programma ondersteunt voorlopig enkel toestellen binnen de Galaxy S20-, S21- en S22-reeks. Er is voorlopig nog geen sprake over de nieuwste S23-reeks. In het VK, Duitsland, Italië en Zweden kunnen eigenaars ook hun Galaxy Book Pro (15,6”) en Galaxy Book Pro 360 (15,6”) hun laptop zelf herstellen. Het is voorlopig onduidelijk of we in België of Nederland op termijn ook Samsung-laptops zelf kunnen herstellen.
Samsung beperkt voorlopig wel het aantal onderdelen dat je zelf kan vervangen. Bij de smartphones gaat het om het scherm, achterglas en oplaadpoort. Bij de laptops krijg je toegang tot zeven originele onderdelen: de voorkant van de behuizing, de achterkant van de behuizing, het display, de batterij, het touchpad, de aan/uit-toets met vingerafdruklezer en de rubberen voetjes.
Na herstelling mag je de gereedschappen houden, ze blijven je eigendom. Samsung wil op termijn meer toestellen ondersteunen om zelf te herstellen.
lees ook
Samsung Galaxy S23 Ultra review: koninklijk totaalpakket
Vorige week kondigde Microsoft ook al aan dat je originele wisselstukken voor Surface-toestellen rechtstreeks kan bestellen. Voorlopig gaat het om een pilootproject in Frankrijk, Canada en de VS. Het is nog niet duidelijk wanneer Microsoft deze service uitbreidt naar andere Europese landen.
Europese plannen
De plannen van Samsung passen binnen die van de Europese Commissie die een wetsvoorstel op papier heeft gezet om het ‘recht op reparatie’ tot leven te wekken.
De plannen van het recht op reparatie passen binnen het actieplan rond circulaire economie dat de Commissie in 2020 opstelde. De bedoeling is om de elektronische afvalberg zoveel mogelijk te reduceren. Ook de invoer van USB-C als universele standaard voor opladers passen binnen dit actieplan.
Gisteren stemde het Europese Parlement nog met overgrote meerderheid voor nieuwe regels inzake de verkoop en de verwerking van batterijen in de EU. Zo zullen grote batterijen verplicht een label meekrijgen dat aangeeft hoeveel CO2 gemoeid was met hun productie. Er komen ook minimale recyclage-doelstellingen. Tegen 2027 moet vijftig procent van het lithium in oude batterijen gerecycleerd worden.