Trek voortaan cirkels op je telefoon om in Google te zoeken

Op compatibele Android-telefoons kan je voortaan visueel iets zoeken door cirkels te trekken, ongeacht in welke app.

Google lanceert vanaf vandaag ‘Circle to Search’, een nieuwe geïntegreerde zoekfunctie voor Android-toestellen. Ongeacht in welke app kan je door middel van een gebaar de functie activeren om meer informatie te krijgen.

Dat klinkt cryptisch, maar een voorbeeld maakt veel duidelijk. Stel dat je iets ziet op Instagram, bijvoorbeeld een mooi schilderij aan de muur, dan kan je door middel van een gebaar de nieuwe functie openen. Over het scherm komt de mogelijkheid om een cirkel te trekken. Doe dat rond het object waar je benieuwd naar bent, en je krijgt een zoekresultaat gebaseerd op het beeld.

De functionaliteit is identiek aan wat Google Lens vandaag al kan, maar dankzij ‘Circle to Search’ hoef je niet uit de app te gaan waar je in bezig bent. Het moet alles volgens de zoekgigant intuïtiever maken.

Het enige wat je moet doen om de functie te starten, is de homeknop langdurig indrukken of de navigatiebalk onderaan indien je met gebaar werkt. Staan er meerdere zaken op één foto waar je naar wil zoeken? Na een zoekresultaat kan je de cirkel weggommen en een volgende voorwerp aanduiden.

Circle to Search is vanaf 31 januari beschikbaar wereldwijd. De eerste toestellen die met de nieuwe functie aan de slag kunnen, zijn de Google Pixel 8, Pixel 8 Pro en de nieuwe Samsung Galaxy S24-toestellen.

Generatieve AI met multisearch

Naast Circle to Search kondigt Google ook een nieuwe functie aan: multisearch. Hiermee kan je zowel tekst als beeld zoeken en via generatieve AI extra vragen stellen rond het onderwerp. Zie je bijvoorbeeld op LinkedIn een event drie keer passeren? Dan kan je via multisearch vragen aan Google waar het event plaatsvindt en waarover het gaat.

Hetzelfde kan je doen rond bijvoorbeeld een winkel, gerechten of andere zaken. Het gaat een stap verder dan wat Google Lens vandaag kan.

De multisearch-functie is voorlopig enkel beschikbaar in de VS deze week. Het is nog niet duidelijk wanneer de functie wereldwijd wordt uitgerold.

Achter multisearch zit nog niet het fonkelnieuwe Gemini-model dat Google heeft geïntroduceerd, althans voorlopig. Google blijft continu aan zijn AI-toepassingen sleutelen om die te verbeteren. Er bestaat daarom de kans wanneer dit breed wordt uitgerold, dat Gemini wel als AI-hart actief is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home