Draadloos opladen is slecht voor je iPhone

iPhone-X

Draadloos opladen is een populaire en moderne manier van opladen. Maar toch blijkt dit niet goed te zijn voor iPhone 8- en iPhone X- smartphones. Het zorgt ervoor dat de accu’s van deze modellen sneller opraken en maakt de kans dat er iets niet meer werkt aan de telefoon groter, dan wanneer je een oplader gebruikt. Hij wordt gewoonweg sneller oud. Draadloos opladen kan nog steeds wel, maar wie wil dat zijn telefoon langer meegaat wisselt beter af met de ‘ouderwetse’ kabellader.

Uit onderzoeken uitgevoerd door Adrian Kingsley-Hughes kwam naar voren dat draadloos opladen de slijtage van zijn iPhone batterij versnelde. Het eindresultaat, vermoedt hij volgens een bericht op Techrepublic.com, is dat draadloos opladen zijn batterij veel sneller oud maakt dan opladen via de kabel.

iPhone- batterijen zijn ontworpen om 80% capaciteit te behouden gedurende 500 oplaadcycli. Een cyclus wordt door Apple gedefinieerd als het gebruik van 100% van de capaciteit van een batterij en het opladen tot hetzelfde batterijpercentage, maar het gaat daarbij niet uit van een batterij die leeg is en weer compleet wordt opgeladen als cyclus. Als je bijvoorbeeld maandag 75% van de batterij gebruikt, laad je die vervolgens de hele dag op tot 100% en gebruik je vervolgens de volgende dag 25% een hele cyclus. Met behulp van een macOS-app genaamd de CoconutBattery kon Kingsley-Hughes vaststellen dat zijn iPhone veel sneller dan verwacht door laadcycli brandde. In iets minder dan zes maanden van gebruik had zijn iPhone 135 oplaadcycli doorstaan.

De reden dat dit gebeurt, is te vinden in de manier waarop een smartphone oplaadt. Wanneer de stekker in het stopcontact wordt gestoken, krijgt een iPhone-batterij rust: hij wordt gevoed door de kabel en de batterij hoeft alleen maar op te laden en te wachten tot de kabel is verwijderd. Bij draadloos opladen is er geen moment van pauze voor de accu. Alles wat draadloos wordt opgeladen, ondervindt constante batterijstress en het eindresultaat zal de levensduur verkorten.

Dat betekent niet dat je niet langer gebruik kan maken van het draadloos opladen. Er wordt enkel aangeraden de mate waarin je kiest voor draadloos te beperken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home