De EU plant ‘recht tot repareren’-wet voor technische apparaten

EU

Als het om elektrische apparaten gaat, zijn we de laatste tijd gewend om ze te maken, gebruiken en zodra er iets stukgaat weer weg te gooien. De EU vindt dat deze gewoonte moet veranderen. Elektrische apparaten moeten gerepareerd kunnen worden, om de levensduur te verlengen. Daarom werkt de EU aan een ‘recht tot repareren’-regel. 

De regel zal naar verwachting ingaan in 2021. Als dat gebeurt, krijgen fabrikanten de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun producten langer meegaan. De wet wordt van toepassing op onder andere laptops, smartphones en tablets. Ook zal de wet naar verwachting gelden voor grotere apparaten, zoals wasmachines, vaatwassers en tv’s. 

Om te voldoen aan de regel, moeten fabrikanten het mogelijk maken om de verschillende onderdelen van apparaten te vervangen en repareren. Daarbij moeten apparaten duurzaam en herbruikbaar zijn en de mogelijkheid hebben om ze te upgraden. Deze nieuwe wetgeving ligt in lijn met de plannen van de EU om klimaatneutraal te worden tegen 2050. 

Gevolgen voor bedrijven

Op het eerste gezicht kan het lijken dat de ‘recht tot repareren’-regel van de EU slecht uitkomt voor bedrijven. Ook daarover heeft de EU nagedacht. Volgens de EU zullen er financiële beloningen zijn voor bedrijven die voldoen aan de richtlijn. Daarnaast zal ze zorgen voor meer banen. “Acties gericht op de toekomst zorgen voor meer handel en banen, geven nieuwe rechten aan Europese consumenten, maken gebruik van innovatie en digitalisatie en zorgen er, net als in de natuur, voor dat niets wordt verspild”, zegt Virginijus Sinkevičius, Europsese commisaris op het gebied van milieu.

“Eenmalig gebruikt wordt beperkt, voortijdige veroudering wordt aangepakt en de vernietiging van onverkochte duurzame producten wordt verboden”, vertelt de Europese commissie. Hiermee verwijst de EU naar de nieuwe circulaire economie waar we steeds meer naartoe willen.

Duurzamere economische groei

“Het lineaire groei model ’take, make, use, discard’ heeft zijn limiet bereikt”, vertelt Sinkevičius aan de media. “Met de groei van de wereldpopulatie en consumptie, duwt het lineaire model ons steeds dichter naar een grondstoffencrisis. De enige weg vooruit is om economische groei los te koppelen van de extractie van primaire grondstoffen en hun impact op het milieu. De nieuwe wetgeving is nog in de beginfase. Het is daardoor nog onduidelijk hoe alles gaat uitpakken. Als de regel doorgaat, zal die eerst nog langs de EU-lidstaten en het Europese parlement moeten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home