Chrome OS Flex is nu beschikbaar voor oude PC’s en Macs

chrome

Google maakt Chrome OS Flex officieel beschikbaar om Chrome OS te installeren op oude pc’s en Mac-apparaten binnen scholen of bedrijven.

Google Chrome OS Flex geeft oude laptops en desktop-pc’s een tweede leven. De stabiele versie van Chrome OS kan je op elk toestel installeren dat Windows- of macOS-compatibel. Eerder dit jaar stelde de zoekgigant al een testversie beschikbaar. Volgens Google duurt de installatie maar enkele minuten.

Je kan Chrome OS Flex installeren op tal van oude machines van Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, Toshiba en vele andere pc-fabrikanten. Zelfs sommige 10 jaar oude Mac-toestellen zijn compatibel. De volledige lijst met meer dan 400 gecertificeerde machines kan je hier terugvinden. De lijst wordt volgens Google continu aangevuld met nieuwe toestellen.

Heb je een apparaat dat niet in de lijst staat? De kans is groot dat je toch nog Chrome OS Flex kan installeren, maar in ruil kunnen er instabiliteitsproblemen optreden of werken niet alle functies. Test op eigen risico, bij voorkeur op een machine die je niet (meer) actief gebruikt.

De installatie is heel eenvoudig en duurt maar enkele minuten. Het enige wat je nodig hebt, is een USB-stick. Volg het duidelijke stappenplan van Google om te starten.

Resultaat van Neverware-overname

Chrome OS Flex is het gevolg van de overname van Neverware eind 2020. Die laatste verkocht een toepassing onder de naam CloudReady om oude pc’s om te zetten naar Chrome OS-systemen om ze een tweede leven te geven in ondernemingen en scholen.

lees ook

Overstappen van Windows naar Chrome OS op kantoor: haalbare kaart of genadeslag?

Met Chrome OS Flex wil Google bedrijven en scholen extra opties aanbieden om hun IT-infrastructuur te moderniseren en vereenvoudigen via een handig beheersysteem en met extra veiligheid. Het is een ideale upgrade voor oudere toestellen die bijvoorbeeld Windows 7 of Mac OS X draaien om ze opnieuw up-to-date te maken.

Bijkomend voordeel: Chrome OS is een heel gesloten besturingssysteem, wat het moeilijker maakt voor hackers om binnen te breken.

Verschillen tussen Chrome OS en Chrome OS Flex

Er is op het eerste zicht geen verschil tussen Chrome OS op een Chromebook en Chrome OS Flex. Beide hebben dezelfde codebasis en volgen ook dezelfde updatecadans. Afhankelijk van het toestel waarop je Chrome OS Flex installeert, bestaat de kans dat sommige specifieke functies niet werken. Denk bijvoorbeeld aan de Google Assistant die permanent op de achtergrond klaarstaat (en luistert) of de synchronisatie met Android-telefoons.

Wie ineens denkt dat zijn oude pc of Mac een Android-machine kan worden, moeten we voorlopig nog even teleurstellen. Vandaag ondersteunt Chrome OS Flex nog geen Android-apps in tegenstelling tot Chromebooks, maar Google laat de deur open voor een potentiële toekomstige integratie. Ook Windows virtuele machines worden niet ondersteund. De Linux ontwikkelaarsomgeving werkt wel, maar enkel op sommige compatibele toestellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home