Google stelt Chrome OS beschikbaar voor pc en Mac

Chrome OS Flex

Google kondigt Chrome OS Flex aan, een nieuwe versie van Chrome OS die focust op ondernemingen en scholen en compatibel is op pc en Mac.

Chrome OS Flex geeft oude laptops en desktop-pc’s een tweede leven. De nieuwe versie van Chrome OS kan je op elk toestel installeren dat Windows- of macOS-compatibel. Volgens Google duurt de installatie maar enkele minuten.

Er is op het eerste zicht geen verschil tussen Chrome OS op een Chromebook en Chrome OS Flex. Beide hebben dezelfde codebasis en volgen ook dezelfde updatecadans. Afhankelijk van het toestel waarop je Chrome OS Flex installeert, bestaat de kans dat sommige specifieke functies niet werken. Denk bijvoorbeeld aan de Google Assistant die permanent op de achtergrond klaarstaat (en luistert) of de synchronisatie met Android-telefoons.

Wie ineens denkt dat zijn oude pc of Mac een Android-machine kan worden, moeten we voorlopig nog even teleurstellen. Vandaag ondersteunt Chrome OS Flex nog geen Android-apps in tegenstelling tot Chromebooks, maar Google laat de deur open voor een potentiële toekomstige integratie.

Neverware acquisitie

Google bevestigt het niet officieel, maar het lijkt erop dat Chrome OS Flex het gevolg is van de overname van Neverware eind 2020. Die laatste verkocht een toepassing onder de naam CloudReady om oude pc’s om te zetten naar Chrome OS-systemen om ze een tweede leven te geven in ondernemingen en scholen.

Wie graag Chrome OS Flex zelf eens wil proberen, kan op de Chrome Enterprise website terecht. Hou wel in het achterhoofd dat het om een vroege versie gaat die potentieel nog heel wat bugs bevat. Twijfel je om het direct op je pc of Mac te installeren? Je kan een versie installeren op een USB-stick om zo al eens te proeven.

lees ook

Overstappen van Windows naar Chrome OS op kantoor: haalbare kaart of genadeslag?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home