AVM geeft nieuwe repeater toegewijde mesh-band

FRITZ avm

De nieuwe Fritz!-repeater van AVM heeft triband aan boord, wat een verregaande integratie in AVM’s mesh-netwerk mogelijk maakt.

AVM lanceert met de Frit!Repeater 3000 een krachtige repeater die meer weg heeft van een volwaardig mesh-toegangspunt. In eerste instantie is het toestel een gewone repeater, wat wil zeggen dat je het draadloos verbindt met je router, waarna het toestel het signaal repliceert en versterkt doorstuurt. Dat is handig wanneer het bereik van je router net niet volstaat om je hele woning te dekken.

Triband

De repeater zendt het signaal opnieuw uit op 2,5 GHz en 5 GHz. Zoals altijd bij repeaters zijn het geen wondermiddelen, en is de kwaliteit van het versterkte signaal maar zo goed als die van het originele signaal dat het toestel van de router kan oppikken. Omdat die verbinding zo belangrijk is, voorziet AVM een tweede 5 GHz-band in de repeater die uitsluitend dient voor communicatie met die router. Dat zorgt voor een stabielere verbinding tussen beide toestellen enerzijds, en een volledig vrije 5 GHz-band om op te surfen anderzijds.

De triband-aanpak is uitzonderlijk in repeaterland, en maakt dat de Frit!Repeater 3000 meer weg heeft van een volwaardige node in een mesh-netwerk. Logisch, aangezien AVM vandaag volop inzet op mesh-functionaliteit voor al zijn toestellen. Op het moment van dit schrijven heeft AVM 22 mesh-compatibele routers in de markt. Het gaat natuurlijk om nieuwe toestellen, maar ook verschillende oude exemplaren zijn sinds een software-update compatibel.

Mesh-lite

De nieuwe repeater heeft een maximale datatransfersnelheid van 400 megabit per seconde op de 2,4 GHz-band en 866 megabit per seconde op een enkele 5 GHz-band. Band-steering en access point-steering zijn vanzelfsprekend ingebouwd. WPA3 is aanwezig in ’transition mode’, in bepaalde configuraties.

De Frit!Repeater 3000 werkt als standaard-repeater met alle routers. Voor de mesh-functionaliteit heb je een mesh-compabile router nodig. Bovendien gaat het hier niet om volwaardige mesh. AVM werkt met een ‘master’-systeem, dat als centrale node voor het netwerk dient. Alle verbonden toestellen werken wel samen om één groot netwerk op te zetten, waarbij je client-toestel automatisch richting het access-point met de beste ontvangst gestuurd wordt. Vergelijk met een volwaardig netwerk, waarbij access points niet met een centrale node maar ook gewoon met elkaar kunnen verbinden.

Gerelateerd: AVM lanceert vier wifi-repeaters met mesh-functionaliteit

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home