Powerline, repeater of access point: alles ondersteunt mesh bij AVM

AVM Fritz! Mesh Set

Wie vandaag in zijn huis of kantoorruimte een optimale wifi-dekking wenst, maar waarvooor één wifi-router niet genoeg is, kan terecht bij een mesh wifi-set. Heel wat fabrikanten hebben aparte line-ups in de winkel die sterk focussen op de naadloze wifi-technologie. AVM is de enige die het iets anders aanpakt.

Wie de afgelopen jaren in een verbetering van het wifi-bereik heeft geïnvesteerd met extra hardware, weet dat er heel wat opties zijn. Het beste is een bekabeld access point, zodat je geen snelheid verliest. Wie dat niet heeft, kan terecht bij draadloze oplossingen zoals powerline of een wifi-repeater. Aan jou om zelf het maximale uit je wifi-dekking te halen door de juiste hardware te kopen.

De laatste twee jaar zien we echter steeds meer wifi mesh-oplossingen op de markt verschijnen, die jouw leven eenvoudiger willen maken. Setjes met twee, drie of meer access points worden samen gebundeld in een verpakking en door middel van een handige app kan je zonder netwerkkennis je hele huis of kantoorruimte van internet voorzien. Enig nadeel: je moet haast altijd je huidige wifi-investeringen buiten gooien om uit de nieuwe set het maximale te halen.

AVM is de enige netwerkfabrikant die voor nieuwe én oude hardware mesh-ondersteuning biedt. Heb je al huidige AVM-hardware? Dan is de kans groot dat die mesh-compatibel is. Wil je liever investeren in een totale set? Dat kan ook. Powerline, wifi-repeater, access point en router in één mesh-netwerk? Je kiest eigenlijk zelf wat je allemaal wil.

AVM is de enige netwerkfabrikant die voor nieuwe én oude hardware mesh-ondersteuning biedt.

Mix van oud en nieuw

Waar andere fabrikanten de mesh-technologie omarmen om nieuwe totaalsets in de winkel te leggen, wil AVM alle huidige hardware in de line-up mesh-compatibel maken. Samen met het besturingssysteem FRITZ!OS zorgt de fabrikant ervoor dat alle netwerktoestellen regelmatig software-updates blijven ontvangen, tot lang na hun tweejarige garantietermijn.

In het verleden hebben we al diverse kant-en-klare mesh-sets geïnstalleerd en getest. Wat bij hen opvalt is het installatiegemak. Na vijf minuten zijn de meeste oplossing up and running, meestal dankzij een begeleidende app die de installatie voor zich neemt. Het nadeel van zo’n toegankelijke app is dat je dikwijls op je honger blijft zitten wat betreft extra instelmogelijkheden. Opnieuw bewandelt AVM hier een heel andere piste: geen app om je handje vast te houden en bijzonder veel instelmogelijkheden dankzij FRITZ!OS.

Om grondig te ontdekken hoe de mesh-technologie van AVM werkt, gingen we aan de slag met een diverse set van netwerkapparatuur:

  • 1x AVM FRITZ!Box 7590
  • 1x AVM FRITZ!Box 6890 LTE
  • 2x AVM FRITZ!Repeater 3000
  • 1x AVM FRITZ!Repeater 1750E
  • 1x AVM FRITZ!Powerline 1260E
  • 1x AVM FRITZ!Powerline 1220E

Niet bij het handje gehouden

Wat onmiddellijk opvalt, is dat AVM je niet echt bij het handje houdt bij de mesh-installatie. De configuratie van de FRITZ!Box 7590, het hoofdtoestel waarmee we beginnen, moeten we starten in de webbrowser door een webadres te volgen zoals het papiertje in de doos zegt. Na vijf minuten en een herstart van de router hebben we al internet in de eerste ruimte. Wat onmiddellijk opvalt, is hoe uitgebreid FRITZ!OS 7 vandaag is. Alle details die je zou willen aanpassen als eenmanszaak of klein bedrijf kan je zonder problemen wijzigen. Wie diep wil graven, mag zeker niet de uitgebreide opties vergeten aan te vinken.

Alle details die je zou willen aanpassen, kan je zonder problemen wijzigen.

De installatie van de eerste router verloopt vlekkeloos, maar daarna laat AVM je eigenlijk een beetje aan je lot over. Andere netwerkfabrikanten hebben via een compatibele app een mooi visueel overzicht wat je daarna moet doen en geven ook feedback tijdens de installatie of een draadloos mesh-punt te ver staat voor een optimale communicatie met het netwerk. Bij AVM word je initieel in het ongewisse gelaten.

Firmware-updates en FRITZ!OS 7

Het grote voordeel van AVM door mesh-compatibiliteit te garanderen via firmware-updates, speelt bij de installatie overigens in zijn nadeel. Onze AVM FRITZ!Repeater 1750E en FRITZ!Box 6890 LTE zijn standaard uit de doos nog niet voorzien van de benodigde FRITZ!OS 7-firmware waarin mesh-compatibiliteit zit verwerkt.

De AVM FRITZ!Repeater 1750E maakt direct draadloos verbinding met het basisstation door op beide de WPS-knop in te drukken. Hetzelfde geldt voor de AVM FRITZ!Box 6890 LTE die bekabeld via een switch is verbonden met de AVM FRITZ!Box 7590. In ons netwerkoverzicht zien we echter niet het mesh-logo naast de verbinding staan. Er staat wel bij beide een melding dat er een firmware-update beschikbaar is, maar nergens wordt ons duidelijk gemaakt dat die nodig is voor de mesh-connectiviteit.

Beide toestellen rolden van de fabrieksband voordat de firmware met mesh-functionaliteit beschikbaar was. Daarom zit in beide dozen ook nergens informatie dat mesh-compatibiliteit pas mogelijk is vanaf firmware 7.0 of hoger. Dit probleem lost zich automatisch op wanneer de ‘oude’ winkeltoestellen de komende maanden worden vervangen door toestellen met de nieuwste firmware vooraf ingeladen, maar je moet er wel rekening mee houden. Eens je de software-update uitvoert, verschijnt het mesh-icoontje naast de netwerkverbinding. Je hoeft dus niets extra te doen.

Aantrekkelijk visueel netwerkoverzicht

De rest van de hardware is direct uit de doos mesh-compatibel en vormt minder problemen. De twee FRITZ!Repeater 3000-toestellen maken verbinding met een netwerkkabel en zitten met een druk op de WPS-knop van de zender en ontvanger direct in het mesh-netwerk. De twee Powerline-adapters worden ook met een druk op de knop herkend.

In het aangename visuele netwerkoverzicht van FRITZ!OS 7 kunnen we duidelijk zien welke toegangspunten bekabeld zijn aangesloten en welke draadloos. Elke verbinding toont ook de beschikbare snelheid. Zo kan je gemakkelijk zien bij draadloze mesh-punten of de verbinding snel genoeg is. Het overzicht toont eveneens alle verbonden toestellen in je huis of kantoor inclusief beschikbare snelheid.

Het visuele overzicht is een enorme meerwaarde, maar hiermee toont AVM ook dat de mesh-installatie niet bepaald dummy-proof is vergeleken met de oplossingen van andere fabrikanten. Volgens AVM wordt er vandaag hard gewerkt aan een begeleidende app om de initiële installatie veel instapvriendelijker te maken. Om dit vandaag correct uit te voeren, heb je ietwat netwerkkennis nodig en moet je in de webinterface duiken.

Flexibiliteit na installatie

Na de volledige mesh-installatie, reken daarvoor ongeveer 30 minuten tijd, valt onze internetverbinding regelmatig weg. Een reset van de Orange-modem helpt helaas niet. De enige oplossing: de elektriciteit uit- en inschakelen door middel van de hoofdschakelaar. Zo werden alle geconnecteerde toestellen verplicht om opnieuw verbinding te maken. Omdat we voor de mesh-installatie dezelfde SSID en wachtwoord als de vorige netwerkinstallatie hebben gebruikt, heeft dat mogelijk bij bepaalde apparaten voor fouten gezorgd. Na een volledige heropstart van alle elektronische apparaten was het probleem van de baan.

Waar AVM het verschil maakt vergeleken met andere mesh wifi-setjes, is de flexibiliteit na installatie. Mesh kan soms vervelend reageren wanneer je bepaalde access points bekabeld en draadloos aansluit binnen één netwerk. Via FRITZ!OS kan je heel eenvoudig kiezen welke verbinding je wil, centraal vanuit de hoofdrouter (bij ons de AVM FRITZ!Box 7590). Zo kan je een maximale snelheid garanderen. Van zodra je mesh inschakelt, kan je bijna geen opties meer aanpassen op de andere AVM-netwerkpunten. Alles verloopt voortaan centraal.

Alle AVM-hardware die een firmware-upgrade naar FRITZ!OS 7 beschikbaar heeft, kan mesh-compatibel worden gemaakt. Die sterkte biedt vandaag geen enkele andere mesh-set in de winkel, zonder dat we rekening houden met duurdere professionele oplossingen voor grotere bedrijven, zoals Cisco, HPE Aruba of Ubiquity.

Het grote voordeel van AVM-hardware is dat het dankzij software-updates steeds up-to-date blijft.

Instapdrempel moet lager

Voor eenmanszaken of kleine bedrijven kunnen we de mesh-toestellen van AVM heel sterk aanraden, op voorwaarde dat je een beetje netwerkkennis hebt. FRITZ!OS is heel toegankelijk en bevat tal van instellingsmogelijkheden, maar zonder netwerkkennis kan het soms een intimiderende ervaring zijn. Er bestaat een app voor iOS en Android waarmee je de instellingen ook kan beheren, maar wat ons betreft is de webversie superieur qua overzicht en detail.

Het enige wat AVM vandaag nog mist om een absolute aanrader voor iedereen te zijn, is een toegankelijke app om de installatie in goede banen te leiden en feedback te geven wanneer er iets beter kan binnen het mesh-netwerk. Je zou bij de hand moeten worden genomen van start tot finish om zonder netwerkkennis een dekkend wifi-bereik te installeren. Wie dat wenst, kan daarna dieper in FRITZ!OS 7 duiken om het maximale eruit te halen.

AVM laat aan Techzine weten dat het werkt aan een begeleidende app voor een vlotte installatie. Tot die klaar is, kunnen we deze mesh-installatie enkel aanraden voor wie een basisbegrip heeft van netwerkapparatuur. Een complete leek die graag een mesh-netwerk wil installeren, gaat hier allereerst de gebruiksaanwijzing grondig moeten doornemen.

Het grote voordeel van AVM-hardware is dat het dankzij software-updates steeds up-to-date blijft. Waar andere fabrikanten hun ondersteuning na enkele jaren stopzetten, blijft AVM zijn portfolio lang na de garantietermijn ondersteunen. In tijden waar cyberveiligheid steeds belangrijker wordt, kunnen we zoiets alleen maar toejuichen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home