Apple wil iPhone en iPad uitrusten met zelfontworpen chips

Apple

Voor Apple moet een iPhone en iPad in de toekomst niet langer aangedreven worden door een Qualcomm- en Broadcom-chip. Chips van eigen merk nemen het over.

Apple droomt ervan minder afhankelijk te zijn van chipmaker Qualcomm. Plannen om het over te nemen met een zelfontworpen chip zouden al voor een tijdje gesmeed worden. Dat schrijft Apple-analist Mark Gurman van Bloomberg.

Het blijft onzeker tegen welk jaar de zelfontworpen chips klaargestoomd zijn voor de iPhone en iPad. Gurman verwacht de eerste chips terug te vinden in Apple-producten tegen het einde van 2024, maar ontwikkelingsproblemen kunnen voor uitstel zorgen tot begin 2025.

Juridische strijd krijgt staartje

De wens om los te komen van Qualcomm zou gevoed worden door een juridische strijd uit 2017. Apple beweerde toen dat Qualcomm inkomsten zou ontvangen voor technologieën die het bedrijf zelf niet ontwikkelde. De strijd werd uiteindelijk buiten de rechtbank afgehandeld, maar volgens geruchten zou Apple niet blij zijn met de uitkomst.

Sindsdien zouden er plannen zijn om eigen chips te ontwikkelen. In 2019 kreeg dat alles een zetje in de rug met de overname van de smartphone-modemtak van Intel. Intel besloot van deze divisie af te zien nadat het ook zijn grootste afnemer, Apple, zag vertrekken naar concurrent Qualcomm.

lees ook

Intel werd door Qualcomm weggejaagd uit mobiele modemmarkt

Apple en Qualcomm besloten in dat jaar namelijk om alle rechtszaken wereldwijd stop te zetten en een samenwerking te tekenen voor een periode van zes jaar. Dat contract loopt dus af in 2025, wat de tijdlijn voor de lancering van eigen chips verder ondersteunt.  

Volledig zelf

Als het zover komt, zou Apple ook een eigen oplossing voorzien voor de chips van Broadcom. Met deze leverancier loopt een contract voor drie en een half jaar sinds 2020. Met eigen wifi- en bluetooth-chips die klaar kunnen zijn tegen 2025, zal Apple nog een korte periode dienen te overbruggen via andere legale wegen.

Voor het fabriceren van eigen chips mogen de relaties met Qualcomm en Broadcom overigens niet te erg verzuren. Enkele essentiële onderdelen voor de productie van zelfontworpen chips kunnen enkel met de benodigde patenten van de chipmakers verworven worden.

De iPhone-bouwer bewees in het verleden in ieder geval al dat het in staat is om eigen chips te ontwikkelen. In de lente van vorig jaar had het zelfs al zijn tweede generatie chips klaar voor de MacBook.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home