Apple schrapt bestellingen voor MacBook Pro release

MacBook Pro (2)

De lauwe interesse voor de release van de MacBook Pro 14” en 16” heeft ervoor gezorgd dat Apple tot dertig procent van de bestellingen heeft geschrapt bij toeleveraars.

De interesse in de release van de MacBook Pro, voorzien in het laatste kwart van dit jaar, is volgens Apple-watchers eerder pover te noemen. Dat valt te begrijpen, aangezien Apple voor de MacBook behalve een nieuwe processor geen nieuwigheden voorziet. Bovendien spelen ook de economische situatie en minder thuiswerk een rol.

Minder vraag verwacht

Dat Apple zelf naar de toeleveranciers stapt om eerder geplaatste orders te verminderen, is wel heel bijzonder. Het wijst er op dat het bedrijf inspeelt op een minder grote vraag dan aanvankelijke verwacht. Apple-watcher Ming-Chi Kuo geeft in een blog enkele redenen voor deze opmerkelijke move. Hij verwacht dat de verzendingen van MacBooks tot midden volgend jaar zou kunnen verminderen.

“Het is niet gebruikelijk dat Apple naar de leveranciers stapt”, schrijft Kuo. “De economische recessie en de dalende vraag voor thuiswerk spelen zeker hun rol. Deze effecten zullen zeker nog maanden aanhouden. Daarnaast is de grootste upgrade van de MacBook 14” en 16” enkel de adoptie van een nieuwe processor.”

lees ook

Instap M2-MacBook Pro is trager dan zijn voorganger

Gevolgen voor andere bedrijven en sectoren

De verminderde vraag van Apple heeft uiteraard ook gevolgen voor de bedrijven die onderdelen van de MacBooks leveren. Kuo verwacht dat sommige bedrijven een verminderde vraag tot dertig procent kregen. Langs de andere kant zou de verminderde vraag kunnen leiden tot een overaanbod in de ABF-sector. ABF in een belangrijke grondstof voor de chipproductie. Die sector groeide de voorbije jaren stevig en speelde ook in op de vraag van bedrijven zoals Apple maar ook Intel.

“De order cut van Apple voor de MacBooks is kleiner is dat die van de concurrenten. Toch betekent het ook dat Apple niet immuun is voor de economische situatie. Daarom moeten investeerders waakzaam zijn want de vraag naar de nieuwe iPhone 14 Pro zou daar ook kunnen onder lijden”, besluit Kuo.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home