Apple maakt komaf met macOS Server-app

De macOS Server-toepassing ligt al lang aan de beademing, maar nu trekt Apple ook eindelijk de stekker uit. Een groot verlies is dat niet.

MacOS Server is niet meer, al is het misschien opvallender dat Apple de toepassing nog zo lang ondersteund heeft. De app kostte 20 dollar en bracht enkele server-geïnspireerde functies naar de Mac. Met anderhalve ster op de App Store was de liefde voor de toepassing echter beperkt.

Logisch, aangezien de app al een afkooksel was van het originele aanbod. Tot en met 2009 was Mac OS X Server een echte versie van het besturingssysteem, maar analogie met Windows en Windows Server. Snow Leopard Server was de laatste versie. Met de introductie van Mac OS X Lion verhuisde de functionaliteit naar een toepassing die gebruikers konden downloaden om toegang te krijgen tot server-functionaliteit. Die transitie viel niet toevallig samen met het einde van de Xserve-hardware.

Weinig meerwaarde

In de loop de jaren integreerde Apple steeds meer functionaliteit van de app in zijn besturingssysteem. Vandaag biedt macOS Server nauwelijks nog meerwaarde, op enkele nichetoepassingen voor beheerders na. Zo kan je via de app meerdere Apple-toestellen beheren. Volgens Apple zelf zitten de populairste mogelijkheden met Cashing Server, File Sharing Server en Time Machine Server vandaag standaard in macOS High Sierra. Wie de ingebouwde Profile Manager gebruikte als MDM-oplossing, moet wel opzoek naar een alternatief.

De toepassing blijft voorlopig nog beschikbaar maar krijgt geen updates meer. MacOS Server zal nog werken op macOS Monterey, maar niet op latere versies van het besturingssysteem. Dat geeft gebruikers nog even tijd om over te stappen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home